Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo Francúzsku to naďalej vrie: Protesty žltých viest si vyžiadali ďalších zranených

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/David Vincent)

PARÍŽ - Akcie na protest proti zdražovaniu pohonných látok vo Francúzsku pokračovali aj v nedeľu, pričom si vyžiadali ďalších zranených. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa demonštranti na viacerých miestach dostali do potýčok s políciou, ale došlo aj k incidentom s vodičmi áut, ktorým blokády na cestách bránili v prejazde.

Polícia tak najnovšie pátra po vodičovi, ktorý autom prerazil barikádu v meste Saint-Quentin na severovýchode Francúzska, pričom vážne zranil jedného z demonštrantov. V blízkosti mesta Caen na severe krajiny zasa polícia musela použiť slzotvorný plyn, aby rozohnala dav demonštrantov, ktorí zničili dopravný radar a pálili drevené palety. 

Demonštranti  - nazývaní "žlté vesty" - pre reflexné vesty, ktoré majú na sebe - zablokovali v sobotu kruhové objazdy, dôležité dopravné tepny a križovatky v rôznych častiach krajiny, aby vyjadrili svoj hnev zo zvýšenia daní z pohonných látok a zo svojej klesajúcej kúpnej sily za vlády prezidenta Emmanuela Macrona.

Vo Francúzsku to naďalej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme)

Minister vnútra Christophe Castaner v nedeľu uviedol, že prvý deň a noc protestov si vyžiadali jednu obeť a viac ako 400 zranených. Medzi nimi je aj 28 policajtov, príslušníkov žandarmérie a hasičského zboru. 

Francúzska maloobchodná sieť Auchan medzičasom nahlásila násilnosti v približne 20 nákupných centrách, kde prevádzkuje svoje hypermarkety.

Viac o téme: ProtestDaneDemonštráciaPohonné hmoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu