Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza macedónskeho expremiéra Gruevského: Utiekol do Maďarska, prípad sleduje aj EÚ

Bývalý premiér Nikola Gruevski utiekol do Maďarska.
Bývalý premiér Nikola Gruevski utiekol do Maďarska. (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski, file)

BUDAPEŠŤ - Kauzu bývalého macedónskeho premiéra Nikolu Gruevského, ktorý požiadal v Maďarsku o azyl, sleduje už aj Európska únia. Konštatoval to vo štvrtok ľavicový denník Népszava. Hovorkyňa exekutívy EÚ Maja Kocijančičová pre noviny uviedla, že Únia očakáva od každej členskej krajiny - ale aj od kandidátov na členstvo - naplnenie princípov právneho štátu.

"Všetky strany musia prísne dodržiavať príslušné pravidlá. Súdny proces nesmie byť ovplyvnený žiadnym politickým zámerom," zdôraznila hovorkyňa. Pripomenula, že EÚ síce sleduje vývoj celej kauzy, avšak priebeh azylového konania nebude komentovať. Udelenie štatútu utečenca je podľa jej slov aj tak v kompetencii každej členskej krajiny.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó podľa denníka o kauze telefonicky hovoril so šéfom macedónskej diplomacie Nikolom Dimitrovom, ktorému zdôraznil, že Gruevského žiadosť o azyl vníma Maďarsko ako právnu a nie politickú záležitosť. "K posúdeniu tejto žiadosti pristupujú príslušné maďarské orgány tak, že dodržujú všetky medzinárodné právne normy," dodal. Szijjártó svojho rezortného partnera ubezpečil, že Maďarsko naďalej rozhodne podporuje Macedónsko v jeho euroatlantických integračných snahách.

Népszava poznamenala, že napriek diplomatickému úsiliu o urovnanie kauzy sa maďarská vláda vôbec nesnaží vyjasniť situáciu okolo macedónskeho expremiéra, ktorý bol právoplatne odsúdený na dva roky väzenia.

Spravodajský server 24.hu napísal, že štáb macedónskej televízie 1TV v stredu večer nakrúcal pri budínskom dome premiéra Viktora Orbána na ulici Cinege. Svoj živý vstup však macedónsky tím nemohol dokončiť, pretože ho ochranka odtiaľ poslala preč.

Gruevského už vypočuli

Bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski, ktorý požiadal v Maďarsku o azyl, už v rámci azylového procesu podstúpil vypočúvanie na príslušnom maďarskom úrade. Potvrdil to vo štvrtok v Budapešti minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás, podľa ktorého maďarské orgány nemajú nič spoločné s tým, že Gruevski odišiel z Macedónska bez cestových dokladov. 

Podľa internetovej stránky týždenníka Heti Világgazdaság Gulyás na tlačovej konferencii povedal, že macedónskeho expremiéra vypočúval Úrad pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH) z bezpečnostných dôvodov priamo v Budapešti. Počas dlhého vypočúvania sa Gruevski odvolával na svoj údajne nespravodlivý proces a na skutočnosť, že sa mu viackrát vyhrážali.

"O tom, či sa macedónsky politik chce vyhnúť trestu, alebo ho skutočne vo vlasti prenasledujú, rozhodne utečenecký úrad," reagoval minister na novinársku otázku.

Nestretli sa

Orbánov hovorca Bertalan Havasi v stredu dementoval správy televízie 1TV, podľa ktorej Gruevski sa prvú noc ubytoval v päťhviezdičkovom hoteli, odvtedy sa mal údajne zdržiavať v Orbánovom dome. Hovorca uviedol, že maďarský ministerský predseda sa s človekom s menom Gruevski nestretol.

Úrad vlády v stredu vydal vyhlásenie, podľa ktorého Gruevskému, ktorý bol desať rokov premiérom Macedónska, z bezpečnostných dôvodov umožnili, aby svoju žiadosť o azyl predložil priamo v centrále Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH), kde ho aj vypočujú.

Macedónsky expremiér ušiel pred väzenským trestom za korupciu do Maďarska, kde požiadal o politický azyl. Maďarské orgány zatiaľ neprezradili, ako sa dostal do krajiny, keďže nemal cestovný pas.

Viac o téme: AzylNikola Gruevski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu