Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maďarská justícia: Macedónskeho expremiéra nemožno vydať do krajiny, kde ho prenasledovali

Bývalý premiér Nikola Gruevski utiekol do Maďarska.
Bývalý premiér Nikola Gruevski utiekol do Maďarska. (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski, file)

BUDAPEŠŤ - Bývalého macedónskeho premiéra Nikolu Gruevského, ktorý v utorok dostal v Maďarsku štatút utečenca, nie je možné vydať krajine, v ktorej ho prenasledovali. Povedal to v utorok maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi vo večernej relácii komerčnej televízie Echo TV.

Šéf rezortu justície zdôraznil, že zdôvodnenie Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH) síce podrobne nepozná, avšak vie, že rozhodnutiu o pridelení azylu predchádzalo dôkladné vypočúvanie Gruevského. Ten musel uviesť, akým spôsobom sa mu v jeho vlasti vyhrážali a prenasledovali. "Buďme úprimní - ak sa bývalý premiér dostane do väzenia, nemá ľahkú situáciu," dodal Trócsányi. Pripomenul, že Macedónsko protestovalo proti udeleniu štatútu utečenca Gruevskému a maďarským orgánom zasiela žiadosť o jeho vydanie. "Nemožno ho vydať krajine, v ktorej bol prenasledovaný," podčiarkol minister spravodlivosti.

Bývalý macedónsky premiér v utorok na Facebooku potvrdil, že maďarský prisťahovalecký úrad posúdil pozitívne jeho žiadosť o štatút politického utečenca. V žiadosti o azyl podľa svojho vyjadrenia uviedol, že súčasná macedónska vláda mu chcela vziať slobodu nedemokratickými krokmi, pričom na to zneužila prokuratúru i justíciu. Súdny proces označil za vykonštruovaný a dodal, že pred minulotýždňovým opustením vlasti sa mu v Macedónsku vyhrážali smrťou.

Gruevského v máji tohto roku odsúdili v Macedónsku na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz týkajúcej sa nákupu luxusného obrneného vozidla za 600.000 eur. Bolo to v čase, keď pôsobil na čele vlády. Expremiér opakovane vyhlásil, že je nevinný nielen v spomínanej kauze, ale aj ďalších štyroch vyšetrovaných prípadoch. Konštatoval, že za jeho stíhaním je politický motív.

Viac o téme: MaďarskoMacedónskoNikola Gruevski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu