Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Lesný požiar s najtragickejšou bilanciou v dejinách Kalifornie: Počet obetí stúpol na 48

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

PARADISE - Už najmenej 48 obetí na životoch si vyžiadal mohutný lesný požiar, ktorý sa rozšíril na severe Kalifornie. Ide tak o lesný požiar s najtragickejšou bilanciou v dejinách tohto amerického štátu, informovala v utorok (miestneho času) tlačová agentúra AP.

Kalifornské úrady hlásili nárast o ďalších šesť obetí po tom, ako zintenzívnili pátranie po osobách zasypaných pod troskami v zničenom meste Paradise. Mnohí priatelia a príbuzní obyvateľov zasiahnutého územia vyhlasujú, že od nich nedostali žiadne správy.

FOTO Lesný požiar s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Reed Saxon)

Proti plameňom, ktoré sa šíria na úpätí pohoria Sierra Nevada severne od mesta Sacramento, stále bojuje vyše 5000 hasičov. Požiar vypukol 8. novembra, odkedy rozloha vypálených plôch dosiahla 505 štvorcových kilometrov. Zničených bolo približne 7700 obydlí a 52.000 ľudí muselo utiecť do bezpečia. Poškodení obyvatelia podali v utorok žalobu na oblastný energetický podnik Pacific Gas & Electric, ktorý podľa nich spôsobil tento požiar tým, že sa nestaral o iskriace elektrické vedenia.

FOTO Lesný požiar s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Reed Saxon)

Celkove zahynulo v Kalifornii za posledný týždeň v dôsledku lesných požiarov 50 ľudí. Kalifornským hasičom prišli na pomoc aj kolegovia z iných ďalších štátov vrátane Washingtonu či Texasu. Americký prezident Donald Trump vyhlásil Kaliforniu za štát zasiahnutý veľkou prírodnou katastrofou a nariadil uvoľnenie federálnej pomoci pre najviac postihnuté okresy.

Viac o téme: Lesný požiarKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu