Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Začal sa summit Severnej a Južnej Kórey

Summit Severnej a Južnej Kórey v severokórejskom Pchjongjangu.
Summit Severnej a Južnej Kórey v severokórejskom Pchjongjangu. (Zdroj: SITA)

SOUL - Len druhý summit Severnej a Južnej Kórey od ich vzniku krátko po 2. svetovej vojne sa začal v utorok v severokórejskom Pchjongjangu. Prvý sa konal takmer presne pred rokom, ale v trochu inej atmosfére.

Komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) odvtedy uskutočnila svoj prvý jadrový test, čo viedlo k medzinárodnému odsúdeniu, no v konečnom dôsledku aj k zmierneniu politiky Spojených štátov voči KĽDR a k aspoň zatiaľ dodržiavanej dohode s medzinárodným spoločenstvom.

Juhokórejský prezident Ro Mu-hjon pricestoval zo Soulu do Pchjongjangu autom. Z jednej kórejskej metropoly do druhej je to asi 200 kilometrov. Hraničnú čiaru prešiel prezident pešo. Severokórejské cesty vedúce do Pchjongjangu miestami lemovali občania komunistického štátu s mávadlami.

Severokórejský vodca Kim Čong-il čakal svojho juhokórejského partnera pred budovou obrovského kultúrneho centra, ktoré bude až do štvrtka dejiskom summitu. Vo svojej tradičnej hnedozelenej uniforme prechádzal popred jasajúcich Severokórejčanov, ktorí mávali ružovými papierovými kvetmi. "Pôsobil rezervovane a neprejavil žiadne emócie, kráčal pomaly a občas jemne zatlieskal, aby povzbudil dav," napísala o ceremónii agentúra AP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu