Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Kalifornii vládne panika a strach: Mohutná evakuácia, úrady sa boja najhoršieho

Požiar v Kalifornii Zobraziť galériu (3)
Požiar v Kalifornii (Zdroj: Twitter/ABC7 Eyewitness News ‏ )

MALIBU - Americký štát Kalifornia sužujú viaceré lesné požiare. Oheň ohrozuje obyvateľov na severe i na juhu štátu, pričom viedol k hromadným evakuáciám miest a obcí. Podľa riaditeľa kancelárie pre pohotovostné zložky na úrade kalifornského guvernéra požiare vyhnali z domovov 157-tisíc ľudí.

Mark Ghilarducci tiež uviedol, že si oheň na severe vyžiadal mŕtvych aj zranených, presný počet však nie je známy. Prácu hasičov komplikujú zlé poveternostné podmienky, pre ktoré sa oheň rýchlo šíri. Na severe Kalifornie vypukol lesný požiar ešte vo štvrtok ráno pri meste Paradise, ktoré je vzdialené približne 290 kilometrov severovýchodne od San Francisca. Podľa Scotta McLeana zo štátneho úradu lesníctva a požiarnej ochrany tam zničil niekoľko tisícok budov a v podstate ho celé zrovnal zo zemou. Oheň sa šíril tak rýchlo, že hasiči počas štvrtka uprednostnili evakuáciu obyvateľov pred samotným hasením. Pri evakuácii Paradise obyvatelia mesta zablokovali svojimi autami cesty a nakoniec sa niektorí rozhodli ich tam nechať a utiecť.

Požiar sa od štvrtka rapídne zväčšil a horí už na takmer 258 kilometroch štvorcových. Pre oheň nariadili evakuáciu aj v obciach Stirling City a Inskip v podhorí Sierra Nevady. Požiar sa rozšíril aj k okraju mesta Chico, kde sa ho hasičom podarilo dostať pod kontrolu. Napriek tomu v meste tiež platí evakuácia obyvateľov. Pri evakuácii na severe Kalifornie bude pomáhať aj vojenská polícia. Dym z ohňa znečistil vzduch v oblasti San Francisco Bay, píše agentúra AP s odvolaním sa na úrady.

Kaliforniu sužujú lesné požiare
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Noah Berger)

Na juhu horia dva veľké požiare. Takzvaný požiar Woolsey horí na 39 štvorcových kilometroch územia západne od Los Angeles a zväčšuje sa. V jeho dôsledku nariadili evakuáciu obyvateľom okresov Ventura a Los Angeles. Podľa námestníka náčelníka hasičského zboru v druhom zmienenom okrese Davea Richardsona oheň zrejme povedie k evakuáciám približne 148-tisíc ľudí. Ďalší požiar horí v okrese Ventura na 23 kilometroch štvorcových pôdy, ten sa však šíri pomaly. Podľa riaditeľa Cal Fire Kena Pimlotta v Kalifornii v súčasnosti horí šesť veľkých požiarov. Tri z nich označil za "kritické".

Mohutná evakuácia v meste Malibu

Kalifornské úrady nariadili v piatok  povinnú evakuáciu celého prímorského mesta Malibu, v ktorom býva mnoho hollywoodskych hviezd. Dôvodom je rýchlo sa šíriaci lesný požiar v jeho susedstve, informovala agentúra AP. Plamene sa šíria v juhokalifornskom pohorí Santa Monica Mountains a postupujú smerom k oceánu. Úrady preto nariadili evakuáciu všetkých 13.000 obyvateľov mesta Malibu nachádzajúceho sa v okrese Los Angeles na južnom úpätí tohto pohoria. Malibu sa ťahá pozdĺž pobrežia Tichého oceánu, jeho dĺžka dosahuje zhruba 34 kilometrov. 

Kaliforniu sužujú lesné požiare
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Noah Berger)

"Bezprostredná hrozba!" varoval miestne obyvateľstvo okresný hasičský zbor v Los Angeles. Šíreniu požiaru napomáha silný vietor. Už v noci na piatok nariadili evakuáciu približne 75.000 domov v západnej časti okresu Los Angeles a na východe okresu Ventura. Požiar vypukol vo štvrtok neďaleko severozápadnej časti mesta Los Angeles. V noci na piatok sa rozšíril smerom na juh do pobrežného pohoria Santa Monica Mountains. Ďalší požiar horí v okrese Ventura a tiež sa pohybuje smerom k pobrežiu.

Viac o téme: PožiarEvakuáciaKaliforniaMalibu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu