Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Maďarsku bojujú proti protestom: Vláda ich chce zakázať

Protesty v Maďarsku boli doteraz častou záležitosťou. Vláda proti nim chce bojovať.
Protesty v Maďarsku boli doteraz častou záležitosťou. Vláda proti nim chce bojovať. (Zdroj: TASR - Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda chce presadiť novelu zákona, podľa ktorej by dôležité miesta konania štátnych či cirkevných sviatkov v krajine neboli v čase týchto sviatkov považované za verejné priestranstvá. Informoval o tom v stredu spravodajský server Zoom.hu.

Podľa servera kabinet sa odvoláva na nutnosť zachovania bezpečnosti a dôstojnosti podujatí, pričom opozícia v úprave zákona vidí pokus o zamedzenie protivládnych demonštrácií. Novela, ktorú pripravil vicepremiér Zsolt Semjén, navrhuje aby na čas prípravy a konania sviatkov miesta ich konania neboli považované za verejné priestranstvá, čím by sa uvedené priestranstvá stali v zmysle zákona obsadenými.

Podľa Zoomh.hu by to znamenalo, že na Kossuthovom námestí pred parlamentom, kde sa koná najviac štátnych osláv, ale aj na ďalších miestach hlavného mesta či na iných miestach Maďarska, nebolo možné na miesto slávnostného podujatia alebo v jeho bezprostrednej blízkosti nahlásiť polícii demonštráciu.

"Zabráni sa tým napríklad tomu, že by premiéra prichádzajúceho na oslavy vypískal protestujúci dav," píše server. "V čase príprav a konania sviatkov sa miesta týchto podujatí nepovažujú za verejné priestranstvá, na ktoré sa vzťahujú všeobecné pravidlá," cituje Zoom.hu z návrhu novely.

Viac o téme: ProtestyZákonSviatkyMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu