Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvé predbežné výsledky volieb v USA: Rana pre Trumpa, demokrati získali Snemovňu

Donald Trump Zobraziť galériu (11)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Jeff Roberson)

WASHINGTON – Demokratická strana už získala podľa prepočtu agentúry AP a televízie CNN väčšinu kresiel v Snemovni reprezentantov Spojených štátov. V 435-člennom zbore ich obsadí najmenej 218. Republikáni obhájili väčšinu v Senáte. Podľa doterajších prepočtov získali zo sto kresiel najmenej 51. Strata väčšiny v Snemovni reprezentantov predstavuje pre prezidenta Donalda Trumpa komplikáciu. Jej ovládnutie demokratom umožní napríklad začať prípadne voči prezidentovej administratíve vyšetrovanie.

"Dnes večer (to bol) ohromný úspech. Všetkým vám ďakujem," napísal Trump na svojom obľúbenom Twitteri. Svoje vyjadrenie zverejnil po tom, ako sa potvrdilo, že si vládnuci republikáni udržia doterajšiu väčšinu v Senáte amerického Kongresu.

Prezident USA Donald Trump zablahoželal demokratom k získaniu väčšiny v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu. Informovala o tom v stredu televízia CNN. Trump svoju gratuláciu tlmočil líderke súčasnej demokratickej menšiny v Snemovni Nancy Pelosiovej, ktorej za týmto účelom zatelefonoval. Uviedol to šéf Pelosiovej kancelárie Drew Hammill. 

"(Prezident) ocenil líderkinu (Pelosiovej) výzvu na spoluprácu oboch strán, ktorá odznela v jej deklarácii víťazstva," napísal na Twitteri Hammill. Telefonát oboch politikov sa uskutočnil v utorok pred polnocou miestneho času po tom, ako sa začali definitívne vyjasňovať výsledky utorkových kongresových volieb. 

Washington Post: Toto je skvelý deň pre demokraciu

To, že demokrati opätovne získali väčšinu v americkej Snemovni reprezentantov, je oveľa viac než víťazstvo jednej strany. Ukazuje to stav zdravia americkej demokracie, uviedla rada editorov renomovaného denníka Washington Post krátko po tom, ako predbežné výsledky utorkových volieb v USA potvrdili, že Demokratická strana po ôsmich rokoch znova "ovládne" Snemovňu reprezentantov.

"Neveriac nekontrolovaným väčšinám, autori ústavy uprednostnili systém bŕzd a protiváh, vrátane kľúčovej protiváhy, ktorú môže zákonodarný zbor uplatniť voči exekutíve. Počas uplynulých dvoch rokov republikánske väčšiny v Snemovni reprezentantov a v Senáte zlyhali vo vykonávaní primeraného dohľadu. Teraz má ústavný systém novú šancu fungovať tak, ako bol nastavený," napísali editori.

Víťazstvo Demokratickej strany je podľa nich znakom politického zdravia a zároveň formou odbitia excesov, slovných i vo forme politík, spáchaných Trumpovou administratívou. Voliči od Floridy po Kansas odmietli akceptovať pokračujúcu degradáciu politickej kultúry krajiny, odmietli Trumpovu pozvánku na hlasovanie založené na strachu z imigrantov a nereagovali na Trumpovo zobrazovanie jeho opozície ako nebezpečných nepriateľov, zhodnotili novinári výsledky volieb.

"Utorok bol dobrý deň pre demokratov a môže to byť dobrý deň aj pre republikánov, ak sa poučia, zoberú si porážku v snemovni k srdcu a prehodnotia diabolskú dohodu, ktorú uzavreli s Trumpom. Ak výsledky napomôžu znovu objaviť anjelov tej strany, tak potom môže byť utorok dobrý deň pre Ameriku ako celok," dodali editori.

Harley Rouda
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Kyusung Gong)

Demokratická väčšina v Snemovni reprezentantov, ktorú získali prvýkrát po ôsmich rokoch, by za mohla ohroziť realizáciu Trumpovej legislatívnej agendy v druhej polovici jeho funkčného obdobia, a potenciálne otvoriť cestu aj k jeho impeachmentu. V 435-člennej Snemovni by demokrati mohli podľa odhadov obsadiť približne 230 kresiel. 

Voľby guvernérov sú podľa predbežných čiastkových výsledkov pomerne vyrovnané. Demokratickým kandidátom sa podarilo uspieť v dôležitých súbojoch v štátoch Kansas, Illinois a Michigan, republikánom zase na Floride, v Ohiu a Arizone. Podľa prvých prognóz výsledkov utorkových volieb opoziční demokrati zrejme po ôsmich rokoch získajú väčšinu kresiel v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu. To by mohlo ohroziť realizáciu Trumpovej legislatívnej agendy v druhej polovici jeho funkčného obdobia, a potenciálne otvoriť cestu k jeho impeachmentu.

Američania si v rámci supervolebného utorka volia všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov. Okrem nich sa o znovuzvolenie uchádzalo aj 35 zo 100 senátorov. V hre tiež bolo 39 miest guvernérov jednotlivých štátov Únie.

Republikáni majú v súčasnosti väčšinu v oboch komorách Kongresu. Mnohí analytici vopred predpovedali, že by Republikánska strana mohla stratiť kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, ale že si pravdepodobne udrží väčšinu v Senáte.

Danny Tarkanian
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Joe Buglewicz)

Voľby ako test spokojnosti s Trumpom

Na východnom pobreží USA už pozatvárali volebné miestnosti a voliči netrpezlivo čakajú na kompletné výsledky svojho hlasovania. Ich spoluobčania na západnom pobreží pritom majú ešte niekoľko hodín na rozmyslenie. Ako posledné sa vzhľadom na časový posun zatvorili volebné miestnosti na Havaji (v stredu o 06.00 h SEČ). 

Médiá už medzitým intenzívne oznamovali predbežné čiastkové výsledky a začínajú celonočné vysielanie plné analýz volieb a toho, čo bude po nich nasledovať. Voľby sú považované za test spokojnosti voličov s prezidentom Donaldom Trumpom, keďže sa konajú v polovici jeho funkčného obdobia. Prezident Trump však vyhlásil, že ak republikáni prehrajú, nie je to jeho chyba. Voliči si vyberajú časť nových zástupcov v Kongrese, v niektorých štátoch rozhodujú o novom guvernérovi i miestnych témach ako legalizácia marihuany či výška dane z pohonných palív. 

Brian Kemp
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Joshua L. Jones/Athens Banner-Herald)

Voliči stáli v radoch

V niektorých volebných miestnostiach sa cez deň tvorili rady voličov, čo je pripisované jednak záujmu o hlasovanie, jednak zastaranému a pomalému hlasovaciemu systému. O potrebe jeho modernizácie sa hovorilo už po prezidentských voľbách pred dvoma rokmi, no nie všetky štáty to už stihli. Najmenej 12 štátov v utorok nahlásilo pokazené zariadenia. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť vyhlásilo, že problémy sú skôr zriedkavé a nemajú vážny vplyv na priebeh hlasovania. 

Niektoré americké médiá sa v tejto súvislosti opäť zaoberali otázkou, prečo sú americké voľby vždy v pracovný deň. USA totiž mávajú v priemere jednu z najnižších volebných účastí v západnom svete a riešenie by pritom mohlo byť jednoduché: zorganizovať voľby cez víkend alebo udeliť voličom deň pracovného voľna, pripomenul denník Washington Post. 

Steve Sisolak
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/John Locher)

Prezident Trump v priebehu utorka prostredníctvom internetu vyzýval občanov, aby išli voliť a vychvaľoval republikánskych kandidátov na senátorov, členov Snemovne reprezentantov a guvernérov. Najsledovanejšie sú súboje v štátoch Georgia, Indiana, Florida a Texas. Na voľby zareagovala aj Wall Street, ktorá v utorok uzavrela obchodovanie s vyššími hodnotami.

Krugman: Americké voľby sú poslednou šancou odbočiť z cesty k autokracii

Utorkové kongresové voľby v USA, ktoré sa konajú v polovici funkčného obdobia prezidenta Donalda Trumpa, nie sú o daniach či zdravotnom poistení, ale o prežití americkej demokracie. Uviedol to nositeľ Nobelovej ceny za ekonomiku Paul Krugman, podľa ktorého sú Spojené štáty v súčasnosti na politickom rázcestí.

"Ak sa vyberieme jednou cestou (demokratickou), ponúkne nám aspoň šancu na politické vykúpenie, na obnovu amerických demokratických hodnôt. Ak sa vyberieme tou druhou (republikánskou), budeme na ceste k autokracii, bez zjavnej možnosti dostať sa odtiaľ preč," uviedol Krugman v komentári pre denník The New York Times.  

Susie Leeová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/John Locher)

Profesor ekonómie si myslí, že ak aj Demokratická strana získa väčšinu v Snemovni reprezentantov, povolebné dni budú nepríjemné. Očakáva, že republikáni neprijmú svoju porážku so cťou, ale že začnú vyťahovať rôzne, i nepravdivé výhovorky, ako napríklad predvolebné tvrdenie prezidenta Donalda Trumpa, že demokrati získavajú hlasy vďaka miliónom imigrantov, ktorí volia nelegálne. "A keď začnú demokrati vykonávať svoje právomoci v Snemovni reprezentantov, môžete si byť istí, že to vyvolá vzdor (republikánov), nech si ústava hovorí, čo chce," predpovedal Krugman. 

Oveľa horšie bude podľa neho vyzerať povolebná scéna v prípade, ak demokrati voľby prehrajú. Ak sa republikáni udržia pri moci, tieto voľby boli podľa neho vôbec posledné aspoň spolovice férové voľby. Krugman uvádza ako príklad vývoja situáciu zo štátu Georgia, kde sa republikánsky minister, ktorého úlohou je aj dohľad na voľbami a volebným systémom, uchádza o post guvernéra.

"V každej inej demokracii by bolo nepredstaviteľné, aby si človek dohliadal nad vlastnými voľbami. Ale v Georgii tomu tak je a Kemp zneužíva svoje právomoci na maximum," napísal Krugman. Uznávaný ekonóm uviedol ďalšie prípady údajného zneužívania moci a ovplyvňovania volieb republikánmi v štátoch Kansas a Severná Dakota. Dodal, že tomu nie je inak ani na federálnej úrovni a výnimkou v tomto smere nie je ani Biely dom.

Prezident Trump podľa neho zneužil svoje právomoci na získanie straníckej politickej výhody, keď pred voľbami strašil občanov konvojom migrantov zo Strednej Ameriky smerujúcim do USA. Kroky republikánov Krugman prirovnal k počínaniu nacionalistov v Maďarsku a Poľsku, ktorí si podľa neho udržali "demokratickú fasádu, ale v skutočnosti nastolili autoritárske režimy jednej strany".

Steve Sisolak
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/John Locher)

"Všetko, čo sme videli, naznačuje, že republikáni urobia čokoľvek na udržanie moci. Utorkové voľby môžu byť poslednou šancou zastaviť ich pred tým, než natrvalo uchopia moc," varoval Krugman. Demokrati síce podľa neho tiež nie sú bez chýb, ale zdá sa, že na rozdiel od  republikánov aspoň stále veria v demokraciu.

Kreslo v Senáte získal aj bývalý prezidentský kandidát Mitt Romney

Bývalý kandidát americkej Republikánskej strany na prezidenta Mitt Romney bol v utorok zvolený do Senátu ako zástupca svojho súčasného domovského štátu Utah, kde presvedčivo zvíťazil nad protikandidátkou z Demokratickej strany Jenny Wilsonovou. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

V súčasnosti 71-ročný Romney bol v kongresových voľbách výrazným favoritom, keďže v konzervatívnom Utahu má "takmer štatút celebrity". V prezidentských voľbách v roku 2012 totiž kandidoval ako vôbec prvý nominant niektorej z hlavných strán, hlásiaci sa k tzv. mormónskemu vierovyznaniu, ktoré má najviac prívržencov práve v Utahu. Romney v Kongrese vystrieda Orrina Hatcha, dlhoročného republikánskeho senátora za Utah, ktorý sa rozhodol, že tentoraz už nebude znova kandidovať.

Počas kampane pred kongresovými voľbami Romney upustil od niekdajšej ostrej kritiky na adresu spolustraníka Donalda Trumpa, súčasného prezidenta Spojených štátov. Toho počas prezidentskej kampane v roku 2016 označil za "podvodného" a "šarlatánskeho", neskôr však priznal, že podporuje mnohé z jeho politík.

Colorado si zvolilo prvého homosexuálneho guvernéra

Demokratický kongresman Jared Polis zvíťazil v utorkových guvernérskych voľbách v americkom štáte Colorado ako prvý otvorene homosexuálny kandidát v histórii amerických volieb do tohto zastupiteľského úradu. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP. Polis (43), ktorý bol kongresmanom už päťkrát, porazil republikánskeho nominanta Walkera Stapletona. Polis sa k svojej sexuálnej orientácii priznal už počas volebnej kampane.

Prvé predbežné výsledky volieb
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AAron Ontiveroz/The Denver Post via AP)

Prvou bisexuálnou guvernérkou sa stala v roku 2015 Kate Brownová, ktorú zvolili v roku 2015 za guvernérku Oregonu, kým ďalší guvernér, Jim McGreevey zo štátu New Jersey, ohlásil svoju homosexuálnu orientáciu pred svojím odstúpením v roku 2004. Polis, ktorý sa vypracoval na podnikateľa v oblasti technologického priemyslu, bol prijatý na Princetonskú univerzitu vo veku 16 rokov.

Polis, ktorý je žid, si vo veku 25 rokov zmenil pôvodné meno Jared Schultz na Jared Polis ako poctu svojej starej matke. Bol jedným zo stoviek homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových kandidátov v týchto "polčasových" voľbách v USA, vrátane 21 do Kongresu a štyroch do guvernérskeho úradu.

Prvé predbežné výsledky volieb
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Jerilee Bennett/The Gazette via AP)

Polis nahradí v úrade demokrata Johna Hickenloopera, ktorý zastával túto funkciu od roku 2011. Polisovo víťazstvo prichádza po útokoch amerického prezidenta Donalda Trumpa na členov komunity LGBTQ odvtedy, čo sa stal šéfom Bieleho domu. Polis sa počas svojej kampane spoľahol na progresívnu platformu, ktorá vyzývala na dostupnú zdravotnú starostlivosť, prísnejšie zákony o držaní zbrane a posilnenie investícií do obnoviteľnej energie.

Demokrat Steve Sisolak vyhral voľby guvernéra v štáte Nevada

Nevada sa stala ďalším štátom USA, kde sa demokratom v utorkových voľbách podarilo získať úrad guvernéra. V zápase o nahradenie republikána Briana Sandovala, ktorý sa už po dvoch funkčných obdobiach nemohol znova kandidovať, porazil demokrat Steve Sisolak republikána Adama Laxalta. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Steve Sisolak
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

Voľby guvernéra, teda najvyššieho predstaviteľa jednotlivého štátu, sa konali v 36 z 50 štátov a v troch teritóriách USA. Okrem týchto volieb si Američania v utorok vyberali aj kongresmanov. Sisolakovo meno naznačuje slovenský pôvod. Podľa internetového občianskeho združenia Američania slovenského pôvodu má slovenské korene. Hoci meno to jasne napovedá, v amerických médiách sa za uplynulé roky nevyskytla zmienka o Sisolakovi a jeho slovenských koreňoch. Nespomína to ani on sám na svojej webovej stránke.

Sisolak opakoval počas predvolebnej kampane sľub, že sa bude stavať proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý v guvernérskych voľbách podporoval Laxalta. Sisolak je predsedom komisie okresu Clark v štáte Nevada, ktorá dohliada na bulvár Las Vegas Strip a okolité oblasti.

Steve Sisolak
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

Bulvár má dĺžku 6,8 kilometra a nachádza sa v metropolitnej oblasti Las Vegas v Nevade - je súčasťou ulice Las Vegas Boulevard. Strip sa nenachádza priamo v meste Las Vegas, ale začína sa pri jeho južnom okraji a pokračuje na juh. Na Stripe sa nachádza celý rad najväčších hotelov, kasín a zábavných rezortov na svete, vďaka čomu je jednou z najznámejších a najikonickejších turistických destinácií v USA aj na svete.

Novozvolený guvernér získal významné postavenie a uznanie po masovej streľbe z roku 2017 na bulvári Las Vegas Strip, kde páchateľ Stephen Paddock zabil z tamojšieho hotela Mandalay Bay 58 ľudí na blízkom festivale country hudby. Sisolak následne spustil internetovú zbierku peňazí a získal tak pre obete streľby milióny dolárov.

Viac o téme: VoľbyUSADonald TrumpRepublikáni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu