Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prieskum, ktorý Putina nepoteší: Nespokojní Rusi, opäť sa sťažujú na dôležité vecí

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

MOSKVA - Občania Ruska sa sťažujú, že nemajú dostatočné právo na zdravé životné prostredie, na spravodlivé súdne procesy či na čestné voľby. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom cez víkend informoval Michail Fedotov, šéf Rady pre ľudské práva, ktorá existuje pri úrade ruského prezidenta.

„Každý rok uskutočňujeme sociologický prieskum, ktorý skúma, aké hodnoty sú pre občanov najdôležitejšie a ktoré ich práva boli najviac porušované,” citovala Fedotova agentúra Interfax.

Najnovšie výsledky v prvej skupine sa od roku 2014 nezmenili: najväčší význam pre Rusov stále majú právo na prácu, právo na odpočinok a právo na bývanie. Rovnaké oblasti boli pritom v posledných rokoch aj v zozname porušovaných práv. 

Tento rok však nastala zmena: na prvom mieste občania uvádzajú, že je porušované právo na zdravé životné prostredie, nasleduje právo na spravodlivý súd a na treťom mieste právo na čestné a slobodné voľby. Šéf kremeľskej ľudskoprávnej rady pripustil, že výsledky najnovšej ankety vníma s určitým znepokojením.

Viac o téme: PrieskumPrávaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu