Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Barack Obama prerušil mlčanie: Tvrdá kritika Trumpovej strany, Amerika na križovatke

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama (Zdroj: SITA/AP Photo/John Bazemore)

ATLANTA - Bývalý americký prezident Barack Obama sa intenzívne vložil do kampane pred nadchádzajúcimi voľbami do Kongresu USA a ostro kritizoval súčasnú republikánsku administratívu. Prezidenta Donalda Trumpa však menovite nezmienil.

V piatkovom prejave na voličskom zhromaždení v hlavnom meste štátu Georgia Obama vyzval, aby ľudia volili „slušnú a čestnú politiku" a podporil demokratickú kandidátku na guvernéra Stacey Abramsovú, napísala agentúra AP.

„V utorok môžete hlasovať pre politiku, ktorá je slušná, pre politiku, ktorá je čestná, ktorá je zákonná a snaží sa urobiť pre ľudí správnu vec," povedal Obama, podľa ktorého sa Amerika ocitla na križovatke. „V stávke je podoba našej krajiny," dodal exprezident.

Barack Obama podporil demokratickú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Bazemore)

Republikáni rozširujú strach

Hoci Obama nevyslovil meno prezidenta Trumpa ani republikánskeho guvernérskeho kandidáta Briana Kempa, kritizoval posledné kroky terajšej administratívy veľmi obšírne. Republikáni sa podľa neho stále snažia Američanov rozdeľovať a vyvolávať v nich strach.

„V roku 2018 sa nám snaží tvrdiť, že najväčšou hrozbou pre Ameriku sú biedni utečenci vzdialení tisíce kilometrov od hraníc. A nestačí, že o tom klamú, dokonca tam posielajú naše statočné vojsko ako súčasť svojej politickej propagácie," vyhlásil bývalý prezident.

Voľby do Kongresu sa budú konať v utorok 6. novembra a mnohí v USA ich považujú za referendum o súčasnom prezidentovi. Demokrati usilujú o získanie stratenej väčšiny v oboch komorách, čo by im umožnilo výrazne skomplikovať Trumpove vládne zámery.

Viac o téme: VoľbyKritikaKongresUSADonald TrumpBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu