Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mocnosti sa spojili proti Rusku: Separatisti zostrelili lietadlo, znie z Nemecka a Francúzska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Massoud Hossaini)

BERLÍN - Nemecko a Francúzsko vo štvrtok oznámili, že Ruskom podporovaní separatisti na Ukrajine podľa všetkého zostrelili bezpilotné lietadlo, ktoré používajú pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V tejto súvislosti Berlín a Paríž žiadajú vyvodenie zodpovednosti, informovala agentúra AP.

V spoločnom vyhlásení oboch krajín sa uvádza, že zostrelenie dronu je "jasným narušením" Osobitnej monitorovacej misie OBSE na Ukrajine, ktorá má mať neobmedzený prístup k všetkým oblastiam krajiny. Dron sa stratil 27. októbra, keď sledoval konvoj siedmich nákladných vozidiel neďaleko ruskej hranice.

Podľa citovaného vyhlásenia zo získaných dôkazov vyplýva, že "Rusko a separatisti, ktorých podporuje, nesú zodpovednosť za útok na (dron), ktorým oslepili túto misiu na tomto konkrétnom mieste". Zmienené bezpilotné lietadlo podľa vyhlásenia v uplynulých týždňoch viackrát monitorovalo konvoje vstupujúce na ukrajinské územie cez neoficiálny hraničný priechod z Ruska, pričom stroj krátko pred svojím zmiznutím zaznamenal raketový systém zem-vzduch.

Viac o téme: SeparatistiRuskoNemeckoFrancúzskoDron OBSE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu