Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škody v Tatranskom národnom parku po silnom vetre: Neodolalo vyše sedem a pol tisíca stromov

Tatranský národný park
Tatranský národný park (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

POPRAD – Štátne lesy TANAP-u opäť rátajú škody po silnom vetre, ktorý v noci z pondelka na utorok a v utorok zasiahol Tatranský národný park. Podľa prvotných odhadov neodolalo vyše sedem a pol tisíca stromov, čo predstavuje viac ako 5 000 m3 drevnej hmoty len na území v správe Štátnych lesov TANAP-u. Najviac zasiahnutá bola aj tentokrát oravská časť Tatier a Podspády.

Ako informovala Martina Petránová, koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAP-u, škody po silnom vetre lesníci mapovali od prvých dní tohto týždňa. Najviac zasiahnutý bol ochranný obvod Zverovka, kde vetru padlo za obeť približne 1 500 m3 drevnej hmoty, škody v tejto časti Tatier hlásili najmä z Látanej doliny. V ochrannom obvode Habovka vietor podľa odhadov miestnych lesníkov zničil 1 000 až 1 200 m3 drevnej hmoty a v Oraviciach, ktoré ostali bez elektriny, polámal a vyvrátil okolo 300 m3 drevnej hmoty.

Vietor aj tentoraz zasiahol Podspády, kde mu podľa predbežných odhadov padlo za obeť približne 2 000 m3 drevnej hmoty, z oblasti Tatranskej Javoriny hlásili polovičnú škodu.

Následky vyčíňania vetra zamestnanci Štátnych lesov TANAP-u stále monitorujú. V teréne sú nielen lesníci z jednotlivých ochranných obvodov, ale aj pracovníci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u, ktorí postupne prechádzajú jednotlivé turistické chodníky a prípadné vývraty priebežne odstraňujú. Aj preto ŠL TANAP ako správca turistických chodníkov na území Tatranského národného parku žiadajú návštevníkov Tatier, aby zvýšili opatrnosť pri pohybe po turistických chodníkoch a rešpektovali pokyny pracovníkov, ktorí pracujú na ich spriechodnení.

Viac o téme: StromyŠkodySilný vietorTatranský národný park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu