Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Súd s podozrivým z hromadnej vraždy v synagóge v Pittsburghu bude pokračovať vo štvrtok

Útočník Robert Bowers (48)
Útočník Robert Bowers (48) (Zdroj: FB/Action News Jax)

PITTSBURGH - Predpokladaný páchateľ sobotňajšieho útoku v synagóge v americkom meste Pittsburgh zostáva vo väzbe. Pred súd predstúpi znova vo štvrtok, informovala v pondelok agentúra AP. Muža, identifikovaného ako 46-ročný Robert Bowers, predviedli pred súd v pondelok.

Obžaloba obsahuje 29 bodov, medzi ktorými figuruje aj vražda a náboženská neznášanlivosť. Prokuratúra už vopred oznámila, že bude pre Bowersa žiadať aj absolútny trest. Bowers ozbrojený strelnou zbraňou zaútočil v sobotu v pittsburskej Synagóge stromu života, kde sa práve konal pravidelný obrad. Motív konania útočníka, ktorého zadržala polícia, nie je úplne jasný, ide však o používateľa internetovej stránky obľúbenej medzi pravicovými extrémistami.

Veriaci sa práve začínali modliť na prízemí synagógy, keď sa z prvého poschodia začala ozývať streľba, uviedol člen miestnej židovskej komunity Barry Werber, ktorý povedal, že zavolal na číslo 911, avšak bál sa čokoľvek povedať, aby na seba neupútal pozornosť strelca. Trump ešte v sobotu opísal udalosť v Pittsburghu ako "ten najhorší antisemitský útok", "hanebný čin masovej vraždy" či dokonca "útok proti ľudskosti". Vlajky na federálnych budovách v celých Spojených štátoch nariadil spustiť na pol žrde do stredy 31. októbra ako prejav úcty k obetiam.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová-Sandersová v pondelok informovala, že prezident Trump a prvá dáma Melania Trumpová navštívia v utorok štát Pensylvánia, aby "vyjadrili podporu Američanov a trúchlili s pittsburskou komunitou". Jeho plán však vyvolal zmiešanú odozvu. Lídri jedného z miestnych liberálnych židovských zoskupení adresovali prezidentovi otvorený list, v ktorom mu odkázali, že nie je vítaný, pokým neodsúdi belošský nacionalizmus. Rabín Jeffrey Myers zo Synagógy stromu života, ktorá bola miestom sobotňajšej masakry, však pre televíznu stanicu NBC uviedol, že mu "bude cťou" stretnúť sa s Trumpom.

Viac o téme: VraždaPittsburghSpojené štátyRobert Bowers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu