Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Severná Kórea má veľké plány do budúcna: Chcú sa stať novým Švajčiarskom alebo Singapurom

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

PCHJONGJANG - Severná Kórea v súčasnosti skúma ambiciózny plán, na základe ktorého by sa mohla stať regionálnym dopravným uzlom a zažiť ekonomický rozvoj po vzore Singapuru alebo Švajčiarska. Pre agentúru AP to uviedol popredný severokórejský ekonóm Ri Ki-song. Plán by sa podľa neho mohol realizovať, ak bude úspešne pokračovať zlepšovanie vzťahov medzi KĽDR a medzinárodným spoločenstvom.

"Nachádzame sa v strede východnej Ázie, takže Kórejský polostrov má veľmi výhodnú zemepisnú polohu. V budúcnosti sa budeme snažiť o spoluprácu so susednými krajinami zameranú na rozvoj dopravného priemyslu," uviedol Ri Ki-song, popredný odborník z ekonomického inštitútu severokórejskej Akadémie spoločenských vied. Podľa jeho slov by sa dali využiť železnice existujúce z juhu Kórejského polostrova na prepravu tovarov ďalej cez Sibír, mnohé krajiny by uprednostnili takýto spôsob transportu pred námornou dopravou. Rozhovor pre AP poskytol minulý týždeň v Pchjongjangu, agentúra ho zverejnila v pondelok. 

Agentúra pripomína, že o pláne na premenu Kórejského polostrova na strategický dopravný uzol sa uvažuje už dlhé roky. Pokusy o jeho realizáciu však doposiaľ vždy znemožnilo regionálne politické napätie alebo nedostatok investícii či dlhodobého záujmu. Severokórejský ekonóm v tejto súvislosti vyjadril optimizmus ohľadne súčasného politického odmäku na Kórejskom polostrove i vo vzťahoch medzi Pchjongjangom a Washingtonom. "V atmosfére, ktorá obklopuje našu krajinu, vidíme množstvo zmien," podčiarkol. 

Ak by došlo k zrušeniu súčasných medzinárodných sankcií voči Pchjongjangu a dostatočnému zlepšeniu politickej klímy, Severná Kórea by podľa neho mohla napodobniť príklad ekonomického rozvoja v štýle Švajčiarska alebo Singapuru, domnieva sa Ri Ki-song. Pripomenul, že ani jedna z týchto krajín nie je veľká a nemá veľa prírodných zdrojov, ale napriek tomu dokážu maximálne ťažiť zo svojej geografickej polohy. 

Ekonóm v tejto spojitosti vyjadril ochotu svojej krajiny vstúpiť do svetových finančných inštitúcií, napríklad do Medzinárodného menového fondu. To by sa však podľa neho mohlo stať len v prípade, ak by jeho členské krajiny - predovšetkým USA a Japonsko - ukončili svoju "nepriateľskú" politiku Pchjongjangu. Vstup do medzinárodných finančných inštitúcií by poskytol Severnej Kórei chýbajúce zdroje na rozvoj a ekonomický know-how. Podľa agentúry AP by si však takýto krok vyžadovať transparentnosť a štrukturálne reformy, ktoré by možno Pchjongjang nebol ochotný realizovať.    

Viac o téme: PchjongjangKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu