Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké zmeny v KĽDR: VIDEO Televízna legenda režimu končí, žene v ružovej odzvonilo

Ri Čchon-hi
Ri Čchon-hi (Zdroj: SITA/AP/KRT)

PCHJONGJANG - Severokórejská štátna televízia KCTV prechádza rozsiahlou vlnou modernizácie, pri ktorej okrem iného pravdepodobne nahradí svoju najznámejšiu moderátorku mladšou tvárou. Podľa webu denníka The Daily Telegraph sedemdesiatpäťročná hlásateľka Ri Čchon-hi, známa aj na Západe, nezodpovedá novému imidžu, ktorým sa režim diktátora Kim Čong-una snaží pôsobiť na verejnosť.

Severná Kórea má veľké plány do budúcna: Chcú sa stať novým Švajčiarskom alebo Singapurom

Ri Čchon-hi začala pracovať v severokórejskej televízii KCTV v roku 1971 a v 80. rokoch sa stala hlavnou hlásateľkou. Preslávila sa svojím zvučným hlasom, ktorým v priebehu rokov oznamovala správy o nových severokórejských jadrových a raketových skúškach, aj príležitostným jedovatým tónom, ktorým vrhala oheň a síru na západné krajiny. Pri oznamovaní smrti vodcov krajiny Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, dedka a otca súčasného diktátora Kim Čong-una, neskrývane plakala.

Časom jej melodramatických vystúpení však zrejme definitívne odzvonilo a "dáma v ružovej", ktorú diváci desiatky rokov vídali na obrazovkách v ružovom tradičnom kórejskom odeve hanbok či v oblečení západného štýlu rovnakej farby, sa v televízii už nejaký čas neobjavila.

Štátna televízia KCTV podľa britského denníka prechádza vlnou modernizácie. Okrem vývoja aplikácie pre online nakupovanie či streamovacie platformy podobné internetovej televízii Netflix chce verejnosti predstaviť aj mladších a štýlovejších reportérov a lepšie vybavené televízne štúdio.

"Hlavným heslom Kim Čong-unovej éry je držať krok s novou dobou a jej trendmi. Môžeme povedať, že táto zmena vo vedení sa odráža aj v televíznej produkcii," vyhlásil Kang Tong-wan z univerzity v juhokórejskej metropole Soule. "Severokórejskí diváci majú väčšiu príležitosť sledovať televízne programy zo zahraničia a starý štýl prednesu správ už u nich nemá prílišnú odozvu," dodal.

Podľa britskej televízie ABC nová generácia severokórejských televíznych hlásateľov ustúpila od doterajšieho autoritárskeho štýlu odovzdávania správ a prešla k modernejšiemu, konverzačnému tónu.

Mladý severokórejský vodca, ešte len tridsiatnik, zastavil jadrové skúšky a vydal sa na cestu diplomacie. Počas tohto roka sa trikrát stretol s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a tiež so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom. Podľa Kima KĽDR už dosiahla status jadrovej veľmoci a teraz sa chce sústrediť na ekonomický rozvoj.

Programy severokórejskej KCTV tak už nie sú jednoduchým výpočtom úspechov "veľkých vodcov" krajiny, ale zameriavajú sa aj na zlepšovanie životnej úrovne radových občanov. Objavuje sa viac reportáží z terénu, v ktorých vidieť napríklad študentov s mobilnými telefónmi alebo ľudí, ktorí si v reštauráciách vychutnávajú pizzu.

Posolstvo televíznych programov však zostáva rovnaké, poznamenal The Daily Telegraph. Reportáže síce môžu zahŕňať úryvky výrokov obyčajných občanov, tí ale vždy prejavujú vďačnosť svojmu vodcovi.

Viac o téme: ModerátorkaKim Čong-unSeverná KóreaKĽDRRi Čchon-hiKCTV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu