Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

V Malajzii protestovali proti zásahu junty v Mjanmarsku

Demonštranti pochodujú ulicami Kuala Lumpuru.
Demonštranti pochodujú ulicami Kuala Lumpuru. (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Viac ako tisíc Mjanmarčanov sa v piatok zhromaždilo pred veľvyslanectvom svojej krajiny v Malajzii, aby tu vyjadrili silný nesúhlas s násilným potlačením protivládnych demonštrácií vo svojej rodnej krajine.

V barmčine a angličtine vykrikovali protivládne heslá a niesli transparenty s nápismi: "Nevraždite našich mníchov" a "Stop tvrdým zákrokom". "Chceme demokraciu!" kričali zhromaždení, ktorí potvrdili, že sú z Národnej ligy za demokraciu (NLD), ktorej šéfkou je laureátka Nobelovej ceny Aun San Su Ťij.

"Týmto protestom chceme svetu povedať, že diabolská vláda tvrdo zasahuje proti mníchom," povedal člen NLD a dodal: "Chceme, aby to medzinárodné spoločenstvo zastavilo. Chceme, aby to zastavila OSN." Mjanmarské bezpečnostné sily vo štvrtok zasiahli v meste Rangún proti demonštrantom a zabili deväť ľudí vrátane japonského novinára.

Podľa organizátorov sa na proteste pred veľvyslanectvom zúčastnilo okolo 2000 ľudí. Podľa odhadov malajskej polície dosiahol počet demonštrantov asi 1 200. Demonštranti vo vyhlásení "dôrazne odsúdili brutálny zásah režimu proti pokojne protestujúcemu davu a režim vyzvali, aby sa snažil krízu v krajine riešiť pokojne". Medzinárodné spoločenstvo zároveň vyzvali, aby na vojenskú juntu vyvíjalo nátlak a od režimu zase žiadajú, aby prepustil politických väzňov a pristúpil na politický dialóg.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu