Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pri demonštrácii v Mjanmarsku zomreli štyria ľudia, 100 sa zranilo

V Rangúne vyšlo v pondelok a v utorok do ulíc pod vedením budhistických mníchov približne 100 000 ľudí.
V Rangúne vyšlo v pondelok a v utorok do ulíc pod vedením budhistických mníchov približne 100 000 ľudí. (Zdroj: ČTK)

RANGÚN - Počas stredajšieho zásahu mjanmarských bezpečnostných síl proti demonštrantom protestujúcim proti vláde zatkli okolo 200 ľudí, z toho najmenej 100 budhistických mníchov. Uvádzajú to svedkovia a diplomatické zdroje. Protesty v Rangúne a ďalších mjanmarských mestách pod vedením mníchov prebiehajú už deväť dní.

V stredu sa bezpečnostné sily prvýkrát snažili rozohnať davy, ktoré porušujú zákaz zhromažďovania z utorka, keď vojenský režim vyhlásil v Rangúne "zakázanú zónu". Podľa oficiálnych zdrojov a svedkov si zásah proti demonštrantom vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a 100 zranených. Bezpečnostné zložky použili násilie proti davu účastníkov najväčšej protestnej akcie proti vojenskej junte za ostatných 20 rokov. Kancelária francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho dnes medzitým uviedla, že pozvala delegáciu na čele s mjanmarským exilovým opozičným lídrom Seinom Winom do Elyzejského paláca.

Zástupcovia najväčších povstaleckých a disidentských skupín v Mjanmarsku medzitým vyhlásili, že plánujú tento týždeň zorganizovať stretnutie, na ktorom chcú prísť s návrhom, ako podporiť budhistickými mníchmi vedené demonštrácie v krajine.

"Zorganizujeme schôdzku, na ktorej sa budeme snažiť nájsť možnosti spolupráce medzi rôznymi zoskupeniami," uviedol Lao Seng, hovorca povstaleckej Šanskej štátnej armády (SSA).

Vojenská vládnuca junta začala dnes strieľať na protestujúcich budhistických mníchov v centre mjanmarského hlavného mesta Rangún.

Jednotky sa snažili rozohnať dav budhistických duchovných, ktorí sa pokúšali vstúpiť do najvýznamnejšej svätyne pagody Svedagon. Niekoľko desiatok mníchov príslušníci ozbrojených síl zbili a odvliekli na neznáme miesto.

Vojenská junta zareagovala týmto spôsobom napriek utorkovému varovaniu Európskej únie, že bude čeliť tvrdším sankciám EÚ, ak použije silu na potlačenie narastajúcich prodemokratických protestov.

Vyhlásenie únie prišlo po tom, ako vláda zaviedla zákaz nočného vychádzania a poslala bezpečnostné zložky do ulíc Rangúnu v snahe potlačiť najväčšie protivládne demonštrácie za ostatných 20 rokov.

Protestné akcie mníchov zapadajú do rámca demonštrácií obyvateľov, nespokojných predovšetkým s rastúcimi cenami paliva a základných potravín.

Polícia strieľala na mníchov v Barme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu