Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šok v Afrike: Spred telocvične uniesli najbohatšieho muža (44) krajiny, majetok za vyše miliardy

Mohammed Dewji
Mohammed Dewji (Zdroj: YouTube/Mkasi TV)

DAR ES SALAAM - V hospodárskej metropole Tanzánie Dar Es Salaam bol dnes unesený podnikateľ Mohammed Dewji, označovaný za najmladšieho dolárového miliardára Afriky. Polícia v súvislosti s činom zatkla tri osoby, dvaja z únoscov sú cudzinci, napísal spravodajský server BBC. Majetok najbohatšieho Tanzánijčana (44) sa odhaduje na 1,5 miliardy dolárov (1,3 mld. eur).

Prvá spoveď exmanželky ruského oligarchu: Abramovičová prehovorila 11 rokov po rozvode

Podnikateľa uniesla dvojica maskovaných mužov pred hotelovou telocvičňou v bohatej štvrti Oysterbay, kde sa Dewji chystal cvičiť. Agentúry a médiá sa v popise udalosti rozchádzajú. Zhodujú sa však v tom, že únoscovia boli belosi a ako z miesta odišli, strieľali do vzduchu. Polícia vzápätí posilnila kontrolu letísk a hraničných priechodov.

MODEWJIPORTRAITDARESSALAAM2017.png

Dewji riadi koncern METL Group, ktorý podniká v poľnohospodárstve, poisťovníctve, doprave a logistike. Angažuje sa tiež v textilnom priemysle, mlynárstva, výrobe nápojov a jedlých olejov v najmenej šiestich afrických štátoch.

Časopis Forbes odhadol majetok uneseného podnikateľa na 1,56 miliardy dolárov a napísal, že je to jediný tanzánsky a zároveň najmladší dolárový miliardár v Afrike. Dewji v roku 2016 povedal, že prinajmenšom polovicu svojho majetku venuje na filantropiu.

"V porovnaní s Lagosom alebo Johannesburgom, významnými mestami Nigérie a Juhoafrickej republiky, je Dar Es Salaam veľmi bezpečný," uviedol spravodajca BBC Athuman Mtulya, ktorého únos v inak pokojnej obchodnej metropole znepokojuje. Arabský názov mesta Dar Es Salaam znamená "obydlie mieru".

V krajine boli podľa spravodajcu predtým unesení niektorí opoziční politici a údajní kritici vlády, ale je to prvýkrát, čo uniesli takého významného podnikateľa. Biznismeni sa doteraz v krajine cítili bezpečne a mnohí z nich nemajú ochranku. Aj Dewji prišiel k telocvični sám, povedal Mtulya.

Viac o téme: MiliardárAfrikaTanzáciaMohammed Dewji
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu