Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obyvateľov desí zabijacký predátor: Usmrtil už 13 ľudí, VIDEO každý lov bol neúspešný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

DILLÍ - Už pol roka sa lesní správcovia a príslušníci bezpečnostných zložiek v centrálnej Indii snažia chytiť tigricu, ktorej je pripisované zabitie 13 ľudí. Reportáž o hone na zviera, ktoré úradníci nazvali T-1, zverejnil web denníka The New York Times (NYT). Po mnohých neúspešných operáciách chcú lovci využiť netradičnú pomôcku: kolínsku obsahujúcu látku priťahujúcu mačkovité šelmy.

FOTO Zoo nemala zebru, tak premaľovala iné zviera: Na fiasku sa baví celý internet

V rámci niekoľkomesačného honu už podľa NYT Indovia vyskúšali prakticky všetko. Les blízko mesta Pandarkhavada prečesávali stovky "pešiakov", inokedy vyslali ostrostrelcov na terénnych vozidlách alebo veterinárov na slonoch vyzbrojených uspávacími puškami, nasadili dron s termovíziou aj viac ako 100 fotopascí. Šelma však stále uniká.

"Bude nemožné ju uspať. Poučila sa zo všetkých tých nepodarených odchytových operácií. Urobili sme ju veľmi chytrou, dokonca brilantnou," tvrdí jeden z najvyhlásenejších indických lovcov Navab Šafat Ali Khan. T-1 sa zatiaľ podarilo uvidieť vždy len na niekoľko sekúnd. Honu už padlo za obeť niekoľko koní, ktoré mali poslúžiť ako návnada. Tigrica ich vždy zabila a rýchlo zmizla.

Správcovia rezervácie sa teraz pokúsia zviera vlákať do pasce pomocou voňavky. Kľúčový je v tomto smere istý ketón obsiahnutý v jednom z pánskych parfumov, po ktorom divoké mačky preukázateľne doslova šalejú, napísal NYT. Zlúčenina sa v súčasnosti vyrába priemyselne, pôvodne ale pochádza z pachových žliaz cibetiek.

Primárnym cieľom pasce je tigricu obkľúčiť a pokúsiť sa ju zasiahnuť uspávacou šípkou. Pokiaľ ale bude príliš ďaleko, bude musieť zakročiť strelec s tradičnou zbraňou. Utratiť nebezpečnú šelmu minulý mesiac po vzrušenom spore miestnych úradov a aktivistov povolila indická justícia. Sudcovia rozhodli, že lovci by sa mali pokúsiť T-1 chytiť živú, ak to ale nebude možné, môžu ju zastreliť.

Indickí odborníci si podobnú drámu okolo útokov tigra nepamätajú, uvádza NYT. "Tigrica odvliekla niekoľko dedinčanov za krk. U niektorých obetí T-1 a jej dve mláďatá zjedli veľké kusy ich mäsa. Dedinčania prepadajú panike, vyhýbajú sa svojím poliam a v noci zamykajú domy, čo nikdy predtým nerobili," napísal denník.

Strety tigrov s ľuďmi sú v Indii čím ďalej častejšie. Tunajšia populácia týchto ohrozených šeliem za posledných desať rokov narástla na 2500 a zvieratá sa veľakrát vydávajú za hranice rezervácií k farmám a ďalším osadám. Podľa lovca Khana je však veľmi nezvyčajné, aby sa z tigra stal ľudožrút. Šelme ale vraj môže po prvej skúsenosti ľudské mäso zachutiť, pretože je sladšie ako zvieracie v dôsledku množstva soli, zázvoru a korenia, ktoré človek skonzumuje.

Viac o téme: LovParfumTigrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu