Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V prípade brutálnej vraždy novinárky zadržali nového podozrivého: Prvé FOTO údajného vinníka

Viktorija Marinovova Zobraziť galériu (5)
Viktorija Marinovova (Zdroj: TASR/TV Ruse via AP)

SOFIA - Bulharské médiá informovali v utorok večer o zadržaní ďalšieho podozrivého v súvislosti s vyšetrovaním brutálnej vraždy novinárky Viktorije Marinovovej. Oznámila to v stredu agentúra DPA.

Vražda novinárky (30) vydesila Európu: FOTO Téma poslednej reportáže, korupcia pri eurofondoch

Nemecká polícia potvrdila v stredu zadržanie muža podozrivého zo znásilnenia, okradnutia a zavraždenia bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej. K zadržaniu 20-ročného Bulhara došlo v meste Stade, ležiacom západne od Hamburgu, informovala tlačová agentúra DPA.

Krajinský kriminálny úrad Dolného Saska uviedol, že tohto muža vypátral v utorok večer a krátko na to ho zadržala v Stade špeciálna policajná jednotka. Prokuratúra v dolnosaskom Celle teraz preveruje, či sú splnené podmienky na jeho extradíciu, a chystá sa podať na súde žiadosť o vydanie zatykača.

V prípade brutálnej vraždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: politikata.net)

Bulharský minister vnútra Mladen Marinov predtým v Sofii uviedol, že Bulhar zadržaný v Nemecku je vo veku 21 rokov a pochádza z mesta Ruse, kde uvedenú novinárku našli v sobotu zavraždenú v parku. Minister Marinov v stredu vyhlásil, že zadržaný muž je polícii známy. Presné miesto jeho zadržania v Nemecku podľa DPA predtým nespomenul.

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/PodiumTVN)

O zadržaní podozrivej osoby v Nemecku informovali ešte v utorok večer bulharské médiá. Podľa ich údajov však malo ísť o muža vo veku 28-30 rokov, ktorý v nedeľu odcestoval z Bulharska a v jeho byte sa našiel Marinovovej mobilný telefón. 

Agentúra DPA tiež s odvolaním sa na vyjadrenia bulharských predstaviteľov informovala, že voči zadržanému mužovi už boli vznesené obvinenia zo znásilnenia a úkladnej vraždy. Bulharský generálny prokurátor Sotir Cacarov ho identifikoval ako Severina Krasimirova a dodal, že na oblečení a tele zavraždenej našli vyšetrovatelia stopy DNA. Polícia zase uviedla, že v byte podozrivého sa našli Marinovovej veci. Podľa Cacarova tento muž ušiel z pohraničného mesta Ruse najprv do susedného Rumunska a nie je zatiaľ jasné, ako a kedy sa dostal do Nemecka.

V prípade brutálnej vraždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: legalworld.bg)

Podľa Marinova má Krasimirov záznam v registri trestov pre krádež kovového odpadu. Minister tiež uviedol, že vyšetrovatelia vypočuli Marinovovej rodinných príslušníkov a priateľov, pričom nenašli "zjavné prepojenie" zločinu s jej prácou.

Už v utorok bulharské orgány informovali o prvom zadržanom v súvislosti s vraždou. Išlo o rumunského občana, ktorého v Ruse nakrátko zaistili a vypočuli, avšak oficiálne ho neoznačili za podozrivého a následne prepustili. Podľa agentúry DPA išlo o bezdomovca, u ktorého sa nepreukázala žiadna spojitosť s vraždou ani s iným protizákonným konaním. 

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

Mŕtve telo novinárky Marinovovej (30) sa našlo v sobotu na nábreží Dunaja v severobulharskom meste Ruse, kde pracovala pre regionálnu televíziu TVN. Pred smrťou bola znásilnená a surovo zbitá. Smrť nastala zrejme v dôsledku úderov do hlavy a uškrtenia. Zatiaľ sa nezistilo, či zločin súvisí s novinárkinou prácou. Marinovová koncom septembra moderovala politickú tolkšou, ktorá sa venovala podozreniam zo zneužívania eurofondov vplyvnými bulharskými podnikateľmi a politikmi. 

Bulharský premiér: Požiadame o vydanie zadržaného z Nemecka

Bulharský premiér Bojko Borisov potvrdil, že jeho krajina požiada o vydanie dôvodne podozrivého zo znásilnenia a úkladnej vraždy novinárky Viktorije Marinovovej v Ruse, ktorého zadržali v utorok večer v nemeckom meste Stade príslušníci tamojšieho mobilného policajného komanda (MEK).

Predseda bulharskej vlády súčasne kritizoval reakcie zo zahraničia a tlak medzinárodného spoločenstva na jeho krajinu, aby urýchlene kauzu objasnila. "Napriek tomu, čo nás učili... aby sme nikoho neobviňovali skôr, ako sa to preukáže, zaútočili na nás tvítmi," formuloval podľa tlačovej agentúry DPA Borisov. V Nemecku podozrivého ešte v stredu predvedú pred sudcu, ktorý rozhodne o jeho ďalšom osude.

Bulharskí vyšetrovatelia nepredpokladajú, že medzi zločinom, ktorý bol dôsledkom spontánneho útoku so sexuálnym motívom, a výkonom profesie zavraždenej jestvuje súvislosť. Vedúci oddelenia pre právnu pomoc Generálnej prokuratúry v Celle Christian Schierholt v súvislosti s kauzou poznamenal, že sa opäť raz osvedčil inštitút európskeho zatykača, a zdôraznil, že spolupráca medzi justičnými a policajnými orgánmi európskych krajín funguje príkladne.

V podobnom duchu sa vyslovil aj najvyšší predstaviteľ dolnosaského krajinského kriminálneho úradu Friedo de Vries, ktorý ocenil všetky zasahujúce zložky. Exmanžel obete zločinu Svilen Maximov sa nechal počuť, že jeho niekdajšia životná partnerka nebola investigatívnou novinárkou, ale riaditeľkou televízneho kanála, ktorá prezentovala verejnosti výsledky práce kolegov v úsilí zmeniť svet a Bulharsko k lepšiemu. Informácie priniesli Severonemecký rozhlas (NDR) a tlačová agentúra DPA.

Viac o téme: VraždaNovinárkaBulharskoViktorija Marinovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu