Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Británia sa opäť pustila do Ruska: Ich vojenská rozviedka vraj stojí za vlnou kybernetických útokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britskí predstavitelia vyhlásili, že ruská vojenská rozviedka GRU stojí za nedávnou vlnou globálnych kybernetických útokov. Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt uviedol vo štvrtok, že GRU je zodpovedná za "nevyberavé a bezohľadné" útoky proti politickým inštitúciám, firmám, médiám a športom.

Britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC) prišlo k záveru, že hackerov stojacich za početnými útokmi identifikovali ako pracovníkov GRU. Podľa NCSC sú štyri nové útoky spojené s GRU, podobne ako aj predošlé kybernetické útoky. Útoky na Svetovú antidopingovú agentúru, ukrajinský dopravný systém, americké prezidentské voľby v roku 2016 sú veľmi pravdepodobne prácou GRU, konštatuje NCSC.

Agentúra AP pripomína, že britskí predstavitelia obvinili GRU z marcového útoku nervovoparalytickou látkou voči bývalému ruskému špiónovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Juliji v anglickom meste Salisbury. Ruské akúkoľvek účasť popiera.

Rusko odmieta obvinenia zo spáchania série kybernetických útokov vo svete

Rusko v stredu odmietlo obvinenia, že je za sériou kybernetických útokov vo svete, ktoré voči nej vzniesli Británia a Austrália. Ako informovala agentúra TASS, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová tieto tvrdenia vo štvrtok na brífingu v Moskve označila za "veľké fantazírovanie".

Zacharovová reagovala na vyhlásenia predstaviteľov Británie a Austrálie, ktorí obvinili ruskú vojenskú rozviedku GRU, že stojí za nedávnou vlnou globálnych kybernetických útokov. Ich terčom údajne mali okrem iného byť Svetová antidopingová agentúra, ukrajinský dopravný systém a prezidentské voľby v USA v roku 2016.

Viac o téme: BritániaKybernetické útokyRuská rozviedka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu