Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rezort diplomacie: Útoky ohrozujúce medzinárodné organizácie sú neprijateľné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská republika prijala s vážnym znepokojením informácie Holandska a Spojeného kráľovstva o pokuse spravodajskej služby Ruskej federácie o kybernetický útok proti Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu. Vo svojom stanovisku to vo štvrtok uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

Rezort diplomacie zdôraznil, že útoky ohrozujúce integritu, fungovanie a ciele medzinárodných organizácií považuje SR za neprijateľné a rázne ich odsudzuje. "Obzvlášť znepokojivá je skutočnosť, že útok sa mal uskutočniť v čase, keď OPCW pracovala na vyhodnocovaní informácií v súvislosti s prípadom Skripaľ," informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Pripomenul ďalej, že OPCW je jednou z kľúčových medzinárodných platforiem na hľadanie riešení zložitých problémov, v ktorých chce aj Rusko zohrávať významnú úlohu. "Ohrozovanie medzinárodného poriadku založeného na vláde práva a inštitúciách, ktoré sme spoločne dlhodobo budovali, je v protiklade so záujmom o plnohodnotný dialóg. Dôveryhodnosť Moskvy ako partnera a prispievateľa k spoločným riešeniam a bezpečnosti bude záležať od krokov, ktoré v reakcii na posledné zistenia zvolí," píše sa vo vyhlásení.

Viac o téme: útokyHackerOrganizácieMinisterstvo zahraničných vecíOdcudzovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu