Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin šokuje svojim vyjadrením: Skripaľ je vlastizradca a odpad spoločnosti

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin označil v stredu bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa za "spodinu ľudstva" a "zradcu".

Putin sa súčasne ohradil proti tomu, že niektoré médiá o Skripaľovi píšu, akoby "bol div nie že ochranca práv". "On je jednoducho špión, zradca svojej vlasti. Spodina. A bodka," vyhlásil Putin v odpovedi novinárom ohľadom sankcií uvalených na Rusko a kauzy Skripaľ, ktorá od jari výrazne komplikuje vzťahy Ruska so západnými štátmi.

Putin vo svojom príhovore k účastníkom konferencie Ruský týždeň energetiky vyhlásil, že "naťahovanie sa" medzi tajnými službami nie je ničím novým, lebo "ako je známe, špionáž - podobne ako aj prostitúcia - je jednou z najdôležitejších profesií na svete".

Dodal, že Rusko opakovane žiadalo od Británie, aby mu poskytla materiály z vyšetrovania kauzy Skripaľ. Poukázal v tejto súvislosti na fakt, že obe krajiny majú podpísanú dohodu, ktorá predpokladá súčinnosť pri vyšetrovaní v trestných veciach. Británia však žiadostiam Ruska nevyhovela, vyhlásil Putin.

Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija sa stali 4. marca v anglickom meste Salisbury terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Skripaľovci útok prežili. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, ktorá to však rozhodne popiera.

Británia za páchateľov útoku na Skripaľa a jeho dcéru označila údajných ruských agentov vojenskej rozviedky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. Neskôr sa v médiách objavili výsledky vyšetrovania investigatívnych novinárov, ktorí odhalili, že Boširov je v skutočnosti Hrdinom Ruska a plukovníkom GRU Anatolijom Čepigom.

Investigatívni novinári avizovali, že čoskoro zverejnia aj "pravú" identitu Petrova. Identifikovali údajne aj tretieho agenta GRU, ktorý pred útokom navštívil Salisbury a mal zhromaždiť informácie potrebné pre neskorší útok. Vývoj okolo kauzy Skripaľ označil v stredu ruský prezident za výmysel. "Občas pozerám, čo sa v tejto záležitosti deje. A som v úžase," uviedol Putin. "Prišli (z Ruska) nejakí chlapi a začali tam u vás (v Británii) tráviť bezdomovcov? To je čo za nezmysel," vyhlásil na margo ďalších obetí otravnej látky v Salisbury.

Zdôraznil, že "tento Skripaľ, ako som už povedal, je zradca, chytili ho, bol potrestaný, odsedel si päť rokov vo väzení. Prepustili sme ho. Bodka. Odišiel a ešte pokračoval v spolupráci a radil akýmsi tajným službám." Ruský prezident súčasne vyjadril nádej, že kauza Skripaľ sa čoskoro uzavrie. "Verím, že sa to skončí. Čím skôr, tým lepšie," dodal.

Viac o téme: OdpadObvinenie Vladimir PutinSergej SkripaľVlastizradca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu