Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Putin pricestoval do Indie: Hlavným cieľom stretnutia je dodávka zbraní

Vladimir Putin večer priletel do Indie na návštevu. Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin večer priletel do Indie na návštevu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swarup)

NAÍ DILLÍ - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval vo štvrtok na dvojdňovú oficiálnu návštevu Indie, ktorá bude zameraná na prehĺbenie vzťahov Ruska s touto najrýchlejšie rastúcou ekonomikou sveta.

Počas pobytu v indickej metropole Naí Dillí absolvuje kremeľský vodca rokovania s premiérom Indie Naréndrom Módím. Očakáva sa, že obe strany sa vyslovia ku kľúčovým otázkam bilaterálneho strategického partnerstva, ako aj ku globálnym a regionálnym záležitostiam, informovala tlačová agentúra TASS.

Putin sa stretol s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Putinov program sa začal už vo štvrtok neformálnou večerou. V piatok sa obaja lídri zúčastnia na rozhovoroch medzi štyrmi očami a príde tiež k podpísaniu viacerých zmlúv vrátane kontraktu na dodanie ruských obranných raketových systémov S-400 za päť miliárd dolárov pre indické ozbrojené sily.

Putin sa stretol s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Následne sa Putin a Módí zúčastnia na rusko-indickom obchodnom fóre a stretnú sa so študentmi. Putin má na programe aj stretnutie s indickým prezidentom Rámom Náthom Kóvindom. Putina na ceste sprevádza rozsiahla delegácia, v ktorej je okrem iných vicepremiér Jurij Borisov, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, minister pre obchod a priemysel Denis Manturov, minister pre hospodársky rozvoj Maxim Oreškin, riaditeľ vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin či šéf podniku Rosatom Alexej Lichačov.

Vladimir Putin večer priletel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swarup)

Podľa rozhlasovej stanice Slobodná Európa je hlavným cieľom Putinovej návštevy vojenský kontrakt o dodaní systémov S-400, ktorý Moskva vyjednávala s Naí Dillí niekoľko mesiacov. Washington medzitým Indiu varoval pred sankciami, ak pristúpi k nákupu tohto moderného ďalekonosného zbraňového systému typu zem-vzduch.

Hoci sa India a USA dohodli na užšej spolupráci v oblasti obrany, Rusko stále zostáva hlavným dodávateľom zbraní pre indickú armádu. Očakáva sa, že Putin bude v Indii rokovať aj o dodaní štyroch fregát a vrtuľníkov typu Ka-226, ako aj o možnej výstavbe druhej jadrovej elektrárne v Indii ruskými spoločnosťami.

Viac o téme: StretnutieZbraneIndiaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu