Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Turecko si nadiktovalo podmienky: Žiadajú vydanie Gülena a trvalú výnimku z iránskych sankcií

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen (Zdroj: SITA/AP/Chris Post)

ANKARA - Šéf tureckej diplomacie v utorok predložil vláde USA zoznam s menami desiatok osôb spojených s duchovným Fethullahom Gülenom, ktorých vydanie žiada Ankara. Turecko požaduje od Washingtonu aj trvalú výnimku z amerických sankcií na dovoz iránskej ropy, informovala agentúra AP.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu povedal, že americkému rezortnému kolegovi Mikeovi Pompeovi a poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johnovi Boltonovi odovzdal zoznam 84 ľudí spojených s Gülenom. Ankara žiada ich vydanie, aby v Turecku čelili obvineniam v súvislosti s neúspešným pokusom o prevrat z júla 2016. Čavušoglu počas svojej návštevy Washingtonu nenaznačil, ako Pompeo alebo Bolton na predložený zoznam zareagovali. Povedal však, že bol spokojný s tým, že USA tureckú žiadosť skúmajú. Ankara sa usilovala dosiahnuť vydanie duchovného Gülena, ktorý žije v USA, aj v minulosti, ale neúspešne. 

Turecký minister vo Washingtone predniesol aj žiadosť o udelenie trvalej výnimky z amerických sankcií voči Iránu. USA začiatkom mesiaca Turecku dočasne povolili pokračovať v dovoze iránskej ropy. Podľa Čavušogla je však potrebná trvalá výnimka, pretože Turecko by bez dodávok iránskej ropy utrpelo veľké straty. Pompeo po stretnutí s Čavušoglom povedal, že vzťahy USA s Tureckom sa od októbrového prepustenia amerického pastora Andrewa Brunsona z tureckého väzenia zlepšili.

Spojené štáty sú však podľa jeho vyjadrení stále znepokojené ohľadom situácie niekoľkých tureckých zamestnancov amerického veľvyslanectva a vedca z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorí sú väznení v Turecku. K požiadavkám, ktoré vzniesol turecký minister, sa Pompeo nevyjadril. 

Viac o téme: SankcieTureckoIránSpojené štátyFethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu