Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruský parlament schválil Putinove zmeny v dôchodkovej reforme: Mali vplyv na regionálne voľby

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v stredu jednohlasne prijala pozmeňujúce a doplňujúce návrhy prezidenta Vladimira Putina k návrhu zákona o dôchodkovej reforme, ktorý stanovuje vek odchodu do dôchodku pre ženy na 60 rokov a pre mužov 65 rokov. Pôvodný návrh vlády stanovoval pre ženy 63 a pre mužov 65 rokov.

Napísala o tom agentúra Interfax. Spresnila, že parlament sa návrhom zákona v stredu zaoberal v druhom čítaní. Tretie čítanie sa očakáva vo štvrtok. Vláda v lete predložila do Dumy návrh zákona o zvýšení veku odchodu do dôchodku v prípade žien zo súčasných 55 na 63 rokov a u mužov zo 60 na 65 rokov. Návrh však v Rusku vyvolal veľkú kritiku i masové pouličné protesty.

V blízkosti budovy parlamentu v centre Moskvy sa aj v stredu ráno na spontánnom proteste proti prijatiu zákona o dôchodkovej reforme zišlo asi 500 ľudí. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy nešlo o hromadnú protestnú akciu, ale o protesty jednotlivcov.

Pred Dumu prišli aj politici zo strán, ktoré majú námietky proti vládou navrhovanej dôchodkovej reforme. Ako spresnilo Echo Moskvy, ide o predstaviteľov ľavicových síl - Komunistickej strany Ruskej federácie a Ľavicového frontu - či zástupcov centristickej strany Jabloko. Prítomní boli aj odborári. Ochrana parlamentu bola posilnená.

Aktivista Ľavicového frontu Sergej Udaľcov prišiel pred Dumu s plagátom "Vládna dôchodková reforma je genocída!". Iní demonštranti mali v rukách fotografie predstaviteľov ruského vedenia: premiéra Dmitrija Medvedeva, prezidenta Putina či poslancov vládnej strany Jednotné Rusko, doplnené o nápis: "Nepriateľ ľudu." 

Udaľcov na margo atmosféry pred Štátnu dumou pre Echo Moskvy uviedol, že "ľudia sú veľmi rozhorčení, žiadajú, aby opoziční poslanci dnes opustili zasadaciu sálu a nezúčastňovali sa na tejto fraške". 

Navrhované zmeny v dôchodkovom systéme mali vplyv na regionálne voľby, tvrdí Kremeľ

Zdroje blízke Kremľu priznali, že nedávne návrhy zmien v dôchodkovej legislatíve v Rusku mali vplyv na výsledky volieb, ktoré sa v septembri konali vo viacerých regiónoch Ruska a vyšla z nich víťazne opozícia. Zdroj blízky Kremľu však pre agentúru Interfax súčasne uviedol, že odkladať reformu dôchodkového systému na neskôr - po voľbách - bolo nemožné. Vysvetlil, že tento odklad by znamenal stratu jedného roka. "So začiatkom dôchodkovej reformy by sa muselo čakať až do ďalšieho rozpočtového cyklu," spresnil zdroj.

Súčasne ubezpečil, že zo strany Kremľa nedôjde k diskriminácii gubernátorov zvolených v septembrových voľbách za opozíciu. "Vedenie krajiny bude konštruktívne pracovať s tými gubernátormi, ktorých si zvolili občania," dodal zdroj. Agentúra Interfax pripomenula, že 23. septembra v regionálnych voľbách v Chabarovskom kraji i vo Vladimirskej oblasti presvedčivo zvíťazili kandidáti za Liberálnodemokratickú stranu Ruska (LDPR), ktorú vedie Vladimir Žirinovskij. 

Druhé kolo volieb gubernátora Prímorského kraja bolo zasa zrušené po tom, ako zavládli nejasnosti okolo sčítania hlasov a obaja finalisti - kandidát komunistickej opozície a predstaviteľ vládneho jednotného Ruska - sa navzájom obvinili z volebných machinácií a kupovania hlasov voličov. Nové voľby v Prímorskom kraji by sa mali konať 16. decembra.

V Chakaskej republike zasa kandidát vládneho Jednotného Ruska odstúpil z boja o hlasy voličov deň pred voľbami - údajne kvôli zdravotným problémom. O post najvyššieho predstaviteľa Chakaskej republiky tak bude bojovať kandidát komunistov s lídrom miestneho oddelenia strany Spravodlivé Rusko.

Viac o téme: Dôchodková reformaRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu