Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruský líder opozície Navaľnyj putuje opäť do väzenia: Organizoval vraj protest, obvinenia popiera

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

MOSKVA - Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného odsúdili v pondelok na ďalších 20 dní vo väzení. Stalo sa tak po tom, ako ho zadržala polícia, keď opustil brány väznice. Ráno mu totiž vypršal iný 30-dňový trest za porušenie zhromažďovacieho práva.

Simonovský obvodný súd v Moskve odsúdil Navaľného na 20 dní väzenia za organizovanie septembrového zhromaždenia, pri ktorom utrpeli ujmu na zdraví policajti a došlo k poškodeniu policajného vozidla. Navaľnyj, ktorý patrí k najzarytejším kritikom prezidenta Vladimira Putina, obvinenie poprel s tým, že si odpykával 30-dňový trest odňatia slobody a nemohol organizovať nepovolenú demonštráciu. 

Alexej Navaľnyj na súde.
Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľnyj na súde.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

Ako pripomenula agentúra AP, v Rusku sa v septembri konali opozičné protesty proti vládnemu návrhu zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Pripravovaná dôchodková reforma rozhnevala ruské obyvateľstvo naprieč politickým spektrom.

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

Putin v reakcii na všeobecné pobúrenie verejnosti prisľúbil ešte koncom augusta zmiernenie reformy: ponúkol zníženie navrhovaného dôchodkového veku žien na 60 rokov; vláda pôvodne navrhovala vek 63 rokov. Ruské ženy v súčasnosti odchádzajú do penzie v 55 rokoch. Návrh zvýšiť dôchodkový vek pre mužov zo 60 na 65 rokov by mal zostať nezmenený.

Viac o téme: RuskoVladimír PutinAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu