Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Revolučný rozsudok v Poľsku: Cirkev má platiť za pedofilného kňaza, vysoké odškodné a renta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

VARŠAVA - Milión zlotých odškodnenie (cca 232-tisíc eur) a doživotný dôchodok 800 zlotých mesačne (asi 185 eur) má platiť poľská katolícka cirkev obeti, ktorú ako trinásťročnú dievčinu odviezol od rodičov a po niekoľko mesiacov znásilňoval duchovný vyučujúci náboženstvo. Informoval o tom dnes denník Gazeta Wyborcza, ktorý verdikt súdu označil za "revolučný rozsudok", podľa ktorého má platiť cirkev, a nie kňaz.

Megaškandál katolíckej cirkvi: Zneužívanie tisíc detí tajili desaťročia, namočených je vyše sto kňazov

"Keby kňaz neučil náboženstvo, keby nebol duchovným, s obeťou by sa vôbec nestretol," uviedla poznaňská sudkyňa Anna Losiková. Cirkevný rád podľa nej nesie zodpovednosť podľa ustanovení Občianskeho zákonníka, ktorý určuje zodpovednosť zamestnávateľa za škodu spôsobenú zamestnancom pri vykonávaní zverenej činnosti.

Verdikt nie je právoplatný, odvolal sa proti nemu cirkevný rád, ku ktorému kňaz patril. Ten bol už skôr právoplatne odsúdený na štyri roky do väzenia.

Revolučný rozsudok v Poľsku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wyborcza.pl)

Pred šiestimi rokmi arcibiskup Józef Michalik, stojaci vtedy na čele poľských katolíckych biskupov, vyhlásil, že cirkev nemieni žiadne odškodnenia vyplácať, tie majú obete požadovať od vinníkov.

Podľa denníka Gazeta Wyborcza spomínaný cirkevný rád ponúkol niekdajšej obeti - teraz už dospelej žene - finančnú pomoc. Jej prijatím by sa ale zriekla ďalších nárokov. Namiesto toho sa dotknutá rozhodla domôcť sa odškodnenia na súde.

Odvolací súd sa má prípadom zaoberať 20. septembra.

Viac o téme: KňazZneužívanieDuchovnýSúd Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu