Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pakistanský expremiér Šaríf je dočasne na slobode: Dovolia mu ísť na pohreb jeho ženy

Naváz Šaríf
Naváz Šaríf (Zdroj: SITA/AP Photo/B.K. Bangash)

ISLAMABAD - Bývalého pakistanského premiéra Naváza Šarífa dočasne prepustili z väzenia, aby sa mohol zúčastniť na pohrebe svojej manželky Kulsúm, ktorá zomrela v utorok v nemocnici v Londýne vo veku 68 rokov. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na pakistanské úrady.

Z väzenia dočasne prepustili aj expremiérovu dcéru Marjam a jej manžela. Pohreb sa bude konať v meste Láhaur na východe krajiny. Šarífa uvoľnili v súlade s tamojším väzenským poriadkom na 12 hodín, predpokladá sa však, že táto doba bude predĺžená dovtedy, kým sa neuskutočnia všetky príslušné pohrebné obrady.

Kulsúm Šarífová zomrela po dlhom boji s rakovinou. Jej telesné pozostatky prevezú do Pakistanu v piatok. V Londýne sa v čase smrti nachádzali dvaja synovia Šarífovcov. Trojnásobný expremiér a jeho dcéra si v Pakistane odpykávajú trest odňatia slobody za korupciu spojenú s medzinárodným škandálom Panama Papers.

Táto aféra v roku 2015 odhalila, že niekoľko Šarífových detí malo prepojenie na offshorové spoločnosti, ktoré boli údajne využívané na odliv prostriedkov a nákup aktív - vrátane luxusných bytov v Londýne. Jeho rodina však tvrdí, že inkriminované nehnuteľnosti nadobudla v 90. rokoch legálne.

Šarífovi v roku 2004 neumožnili návrat z exilu v Saudskej Arábii, aby sa mohol zúčastniť na pohrebe svojho otca. Za dané rozhodnutie bol v tom čase kritizovaný bývalý pakistanský vojenský líder Parvíz Mušarraf a jeho generáli.

Viac o téme: PohrebPakistanNaváz Šaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu