Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zvrat v kauze Rusov, ktorých Briti obvinili z otravy Skripalovcov: Putinovo priznanie

Alexandra Petrova a Ruslana Boširova identifikovali ruské úrady. Zobraziť galériu (8)
Alexandra Petrova a Ruslana Boširova identifikovali ruské úrady. (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel/TASS News Agency Pool, Metropolitan Police)

MOSKVA - Dvoch Rusov, ktorých britskí vyšetrovatelia označili za páchateľov marcového útoku na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, ruské úrady predsa len poznajú. Sú to civilisti, nie žiadni zločinci, za akých ich označujú Briti. Na tlačovej konferencii vo Vladivostoku to dnes povedal ruský prezident Vladimir Putin. Dúfa, že obaja muži sami prehovoria pred novinármi.

Londýn za páchateľov útoku na Skripaľovcov označil údajných agentov ruskej vojenskej rozviedky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. "Samozrejme, pozreli sme sa na to, čo je to za ľudí, a vieme, kto sú. Našli sme ich," povedal dnes Putin novinárom. "Uisťujem vás, že nič zvláštne alebo kriminálne v tom nie je," dodal.

Ruský prezident na diaľku oboch údajných atentátnikov vyzval, aby predstúpili pred novinárov. "Chcem sa na nich obrátiť, aby nás dnes počuli. Nech sa niekam dostavia, predstúpia pred médiá. Dúfam, že sa objavia a sami o sebe prehovoria," vyhlásil Putin.

Alexander Petrov a Ruslan
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)


Prečítajte si aj: Pevné vyhlásenie Peskova: Rusko nemá s kauzou Skripaľ nič spoločné na najvyššej ani inej úrovni


Skripaľ a jeho dcéra Julija boli v juhoanglickom meste Salisbury 4. marca otrávení nervovo paralytickou látkou novičok. Obaja strávili dlhé týždne v nemocnici, ale nakoniec útok nervovou látkou prežili. V júli zomrela Britka Dawn Sturgessová, ktorá s látkou novičok prišla rovnako do styku.

Londýn z útoku na Skripaľovcov obvinil Rusko. Podľa premiérky Theresy Mayovej išlo o operáciu schválenú na najvyšších miestach ruského štátu. Moskva akýkoľvek podiel na otrave odmieta, podľa nej chýbajú k obvineniu Ruska akékoľvek dôkazy.

Alexander Petrov a Ruslan
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

Mali to byť herci

Po britskom obvinení na adresu Petrova a Boširova sa v ruských médiách objavili rozporuplné informácie. Šéf zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Sergej Kosačov povedal, že určite nejde o ruských občanov, ale skôr o britských hercov.

Ruský server Fontanka informoval, že človek menom Alexander Petrov bol na zozname zamestnancov štátneho podniku Mikrogen, ktorý sa zaoberá výskumom a vývojom imunologických preparátov. Podľa štátnej televízie RT však ide len o zhodu mien. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že zverejnené mená ani fotografie podozrivých mu nič nehovoria.

Scotland Yard odmietol komentovať Putinovu výzvu

Londýnska metropolitná polícia v stredu odmietla komentovať vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že ruská strana našla oboch mužov podozrievaných Londýnom v kauze Skripaľ. Scotland Yard o komentár Putinovho vyhlásenia požiadala agentúra RIA Novosti.

Putin v stredu vo svojom prejave v rámci plenárneho zasadnutia IV. Východného ekonomického fóra, ktoré sa v týchto dňoch koná vo Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe, vyhlásil, že ruské úrady poznajú identitu osôb podozrivých v kauze Skripaľ.

"Vieme, kto to je, našli sme ich," uviedol ruský prezident. Putin spresnil, že ide o civilné osoby. Vyjadril nádej, že sa objavia na verejnosti a vyrozprávajú svoju verziu o svojom pobyte v Británii.

Viac o téme: OtravaRuskoVladimir PutinSergej SkripaľKauza SkripaľJulija SkripaľováAlexander PetrovRuslan Boširov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu