Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Šéf OSN António Guterres varuje: Zastavte krviprelievanie v sýrskom Idlibe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres apeloval na všetky strany zainteresované v sýrskom konflikte, aby zamedzili krviprelievaniu v provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou povstalcov, a aby zaistili ochranu tamojších civilistov.

Guterres varoval, že hroziaca veľká ofenzíva sýrskych vládnych síl a ich spojencov na povstalecké pozície v Idlibe "by mohla rozpútať humanitárnu katastrofu, ktorá by nemala v krvavom sýrskom konflikte obdobu". Šéf svetovej organizácie priznal, že súčasná situácia v Idlibe je neudržateľná a že v tejto oblasti nemožno tolerovať prítomnosť teroristických skupín. 

Podľa neho je však potrebné vynaložiť všetky sily na to, aby sa našiel spôsob, ako izolovať teroristov a súčasne ochrániť životy civilistov. V oblasti ovládanej vzbúrencami žije približne 2,9 milióna ľudí. Guterres v tejto súvislosti špeciálne apeloval na Rusko, Irán a Turecko, ktoré sú garantmi takzvaného astanského mierového procesu zameraného na ukončenie vojny v Sýrii.

Prezidenti týchto troch krajín sa na piatkovom summite v Teheráne nedokázali dohodnúť na uzavretí prímeria v Idlibe. Povstalecké územie na severozápade Sýrie je v súčasnosti terčom intenzívneho ostreľovania sýrskych vládnych síl a ich spojencov, ktoré by mohlo byť prípravou na mohutnú ofenzívu. Tá by mohla vyhnať z domovov až 800.000 ľudí.

Viac o téme: OSNSýriaIdlibAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu