Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dráma pri USA: Ruské bombardéry sa blížili k vzdušnému priestoru NATO, zasiahli stíhačky F-22

F-22 Raptory Zobraziť galériu (3)
F-22 Raptory (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Dve lietadlá amerických vzdušných síl eskortovali vo štvrtok dva strategické bombardéry ruského letectva, ktoré prelietali ponad Severný ľadový oceán, Beringovo more a Ochotské more. Informovalo o tom v piatok Rádio Slobodná Európa (RFE/RL). Incident v piatok potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany.

Ruské bombardéry typu Tupolev Tu-95 boli na „plánovanom lete nad neutrálnymi vodami“, keď k nim vzlietli americké taktické stíhacie lietadlá F-22 Raptor v blízkosti Aleutských ostrovov. Väčšina tohto súostrovia, s výnimkou Komandorských ostrovov, patrí USA. 

Americká stíhačka F-22 Raptor
Zobraziť galériu (3)
Americká stíhačka F-22 Raptor  (Zdroj: SITA/AP/Park Chul-hog/Yonhap)

Hovorca Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) Michael Kucharek predtým na tlačovej konferencii uviedol, že ruské bombardéry schopné niesť jadrové zbrane leteli v aljašskej identifikačnej zóne protivzdušnej obrany (ADIZ) južne od Aleutských ostrovov. „Bombardéry boli zachytené a monitorované, kým neopustili identifikačné pásmo. Vzdušný priestor Spojených štátov ani Kanady však ani raz nenarušili,“ dodal Kucharek.

Americké stíhačky F-22 Raptor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Park Chul-hog/Yonhap)

Rusko incident potvrdilo

Incident v piatok potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany. "Ruské lietadlá vykonávali plánované prelety nad neutrálnymi vodami Severného ľadového oceánu a Beringovým a Ochotským morom. V časti preletu ich sprevádzali americké stíhačky," uviedlo ministerstvo.

Incident prichádza v čase, keď Rusko na Ďalekom východe pripravuje rozsiahle vojenské cvičenie s názvom Východ 2018 (Vostok 2018), ktorého sa zúčastní zhruba 300-tisíc vojakov a viac ako 1000 kusov vojenskej techniky. Manévre sa majú konať od 11. do 15. septembra.

Viac o téme: LietadláBombardéryRuskoUSAAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu