Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novým predsedom Európskej komisie chce byť tento politik: Vystriedať chce Junckera už budúci rok

Nemecký politik Manfred Weber by chcel nahradiť v pozícii J.C. Junckera.
Nemecký politik Manfred Weber by chcel nahradiť v pozícii J.C. Junckera. (Zdroj: SITA/AP Photo/Domenico Stinellis, File)

BRUSEL - Budúcim šéfom Európskej komisie by sa v roku 2019, keď skončí mandát Jeanovi-Claudeovi Junckerovi, chcel stať nemecký konzervatívec Manfred Weber. Politik, ktorý je v súčasnosti predsedom Európskej ľudovej strany (EPP), najsilnejšej politickej frakcie v Európskom parlamente (EP), to oznámil v stredu na Twitteri.

"Chcem byť kandidátom EPP v európskych voľbách v roku 2019 a chcem sa stať budúcim prezidentom Európskej komisie," napísal politik, ktorý pochádza z Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU), sesterskej strany Kresťanskodemokratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

"Európa potrebuje nový začiatok a viac demokracie," odôvodňuje svoju snahu postaviť sa na čelo EK Weber. Agentúra Associated Press (AP) však spochybňuje, či práve on je tým pravým, kto by mal symbolizovať nový začiatok EÚ a pripomína, že už teraz sa mnohé členské krajiny únie sťažujú, že je na kľúčových postoch v EÚ príliš veľa politikov z Nemecka.

Viac o téme: PredsedaEKJean Claude JunckerManfred Weber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu