Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štrajk v chorvátskych lodeniciach sa skončil: Situácia je však stále napätá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIJEKA - Situácia v najväčších chorvátskych lodeniciach v Pule a Rijeke zostáva napätá, aj keď sa štrajk okolo 4500 zamestnancov týchto prevádzok skončil po desiatich dňoch uplynulý piatok, a to po vyplatení omeškaných júlových miezd.

V lodeniciach však chýba materiál, ktorý by umožnil pokračovať v riadnej prevádzke. Navyše v pondelok boli zrušené objednávky na štyri nové plavidlá, informovala v stredu agentúra APA. Majiteľa lodeníc, Uljanikovu skupinu, už niekoľko rokov sužujú finančné ťažkosti; počas protestnej akcie sa dokonca špekulovalo o jej konkurze. Materský koncern vlastnia spolovice investori a spolovice zamestnanci.

Chorvátska polícia vyšetruje vlastníka lodeníc podľa tamojších médií pre podozrenie z údajných finančných machinácií. Aj keď chorvátske lodenice pred vstupom krajiny do EÚ privatizovali, do riešenia pretrvávajúcej krízy sa zapojila i chorvátska vláda pripomínajúc, že má ruky zviazané existujúcimi pravidlami štátnej pomoci.

Záruky štátu však pomohli u tamojšej Poštovej banky (HPB) uvoľniť finančné prostriedky na vyplatenie nielen júlových, ale aj augustových miezd. Krízový štáb, ktorý zriadili zamestnanci, požaduje vyplatenie faktúr dodávateľom a nákup materiálu tak, aby sa dalo pokračovať v riadnej práci. Situáciu však sťažuje zablokovanie účtov lodeníc v Pule i v Rijeke.

Viac o téme: ŠtrajkPlatyLodeniceChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu