Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozlúčka s Johnom McCainom v tichosti a bez veľkých davov: Vystúpili aj bývalí prezidenti

Pohreb Johna McCaina Zobraziť galériu (13)
Pohreb Johna McCaina (Zdroj: SITA/AP/Nathan Burke)

ANNAPOLIS - Na cintoríne Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) v Annapolise v štáte Maryland pochovali v nedeľu po malom súkromnom obrade senátora Johna McCaina, ktorý zomrel 25. augusta vo veku 81 rokov na následky rakoviny mozgu.

Na súkromnom obrade v kaplnke akadémie sa zúčastnili rodinní príslušníci a priatelia, ako aj jeho spolužiaci z tejto školy a súčasní kadeti, uviedla televízia BBC. S prejavmi podľa televízie CBS News vystúpili okrem iných senátor Lindsey Graham z Južnej Karolíny, bývalý riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby David Petraeus a McCainov syn Jack, ktorý je tiež absolventom USNA. Po pohrebe preletela nad cintorínom formácia štyroch stíhačiek F-18.

Pohreb Johna McCaina
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Nathan Burke)

Senátora McCaina pochovali po boku jeho celoživotného priateľa a spolužiaka z akadémie Chucka Larsona, ktorý zomrel v roku 2014. Ten si ešte za svojho života rezervoval na slávnom cintoríne štyri miesta - pre seba a svoju manželku, ako aj pre McCaina a jeho manželku. McCain vo svojich memoároch napísal, že chce byť pochovaný vedľa svojho priateľa, blízko miesta, "kde to začalo."

Pohreb Johna McCaina
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Nathan Burke)

Vo washingtonskej Katedrále svätých Petra a Pavla sa v sobotu konala oficiálna posledná rozlúčka s McCainom. Jeho rakva zostala počas noci v Kapitole, kam ju deň predtým previezli z jeho domovského štátu Arizona. So smútočným prejavom vystúpili aj dvaja bývalí prezidenti USA - demokrat Barack Obama, ktorý McCaina porazil v prezidentských voľbách v roku 2008, a George W. Bush, ktorý na McCainov úkor získal nomináciu Republikánskej strany do zápasu o Biely dom v roku 2000.

Viac o téme: PohrebJohn McCain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu