Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na McCainovom pohrebe sa zúčastní aj jeho 106-ročná matka Roberta

V USA sa lúčia s Johnom McCainom Zobraziť galériu (5)
V USA sa lúčia s Johnom McCainom (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt York)

PHOENIX - Na poslednej rozlúčke so zosnulým americkým senátorom Johnom McCainom vo Washingtone i na jeho pohrebe v štáte Maryland sa zúčastní aj jeho 106-ročná matka Roberta McCainová.

Rakva so zosnulým senátorom a dvojnásobným prezidentským kandidátom bola v stredu vystavená pre verejnosť v budove arizonského Kapitolu v Phoenixe, kde mu zástup ľudí vrátane bývalých členov armády vzdal česť, informuje agentúra AP. McCain by sa bol v stredu 29. augusta dožil 82 rokov.

Vo štvrtok ráno prejde rakva so smútočným sprievodom po Phoenixe - arizonskej metropole - do baptistického kostola, kde sa bude konať zádušná omša. S prejavom tam vystúpi i bývalý americký viceprezident Joe Biden.

Roberta McCain
Zobraziť galériu (5)
Roberta McCain  (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Rakvu následne prevezú do washingtonského Kapitolu, kde bude v piatok vystavená pre verejnosť. V sobotu bude v Katedrále svätých Petra a Pavla vo Washingtone nasledovať súkromná rozlúčka. McCaina pochovajú v nedeľu na cintoríne Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) v marylandskom Annapolise. S pohrebnou rečou majú vystúpiť dvaja bývalí prezidenti USA - Barack Obama a George W. Bush.

McCain, ktorý zastupoval štát Arizona v americkom Senáte od roku 1987, zomrel v sobotu vo veku 81 rokov na následky rakoviny mozgu. Jeho rodina iba niekoľko dní predtým oznámila, že senátor sa rozhodol ukončiť liečbu. V posmrtne zverejnenom rozlúčkovom liste McCain vyzval svojich krajanov, aby prekonali hlboké politické rozdiely. McCain sa v liste tiež vyznal z toho, že pre neho bola česť slúžiť Spojeným štátom.

John McCain s matkou Robertou
Zobraziť galériu (5)
John McCain s matkou Robertou  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevin Wolf)

Cindy McCain pri manželovej rakve
Zobraziť galériu (5)
Cindy McCain pri manželovej rakve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt York)

V USA sa lúčia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt York)

Viac o téme: John McCainRoberta McCain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu