Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Schôdzku Salviniho s Orbánom sprevádzal búrlivý protest: Chcú vytvoriť protiimigračnú alianciu

Viktor Orbán a Matteo Salvini Zobraziť galériu (5)
Viktor Orbán a Matteo Salvini (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

MILÁNO - Tisícky ľudí sa v utorok v Miláne zúčastnili na protestnom mítingu proti neformálnej schôdzke talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Na demonštrácii pod mottom "Spoločne proti múrom" nechýbali aktivisti ľudskoprávnych organizácií, migranti ani poprední politici talianskych ľavicových strán, informovala tlačová agentúra APA.

FOTO Schôdzku Salviniho s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Matteo Bazzi/ANSA via AP)

Demonštranti niesli transparenty kritizujúce prisťahovaleckú politiku Mattea Salviniho a talianskej vlády, pričom skandovali heslo "Orbán, choď domov!". 

FOTO Schôdzku Salviniho s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Matteo Bazzi/ANSA via AP)

Maďarský premiér pred samotným stretnutím ocenil smerovanie Salviniho politiky. Vyhlásil, že Salviniho odvahu ukázať, že sa migranti dajú zastaviť, si v Maďarsku veľmi vážia.

Viktor Orbán a Matteo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Daniel Dal Zennaro/ANSA via AP)

Podľa Orbánových slov Maďarsko a Taliansko môžu spoločne demonštrovať, že je možné chrániť hranice EÚ. Maďarsko to už na pevnine podľa Orbána dokázalo, na Salviniho čaká úloha preukázať to aj na mori, na čo sa doteraz nepodujal žiadny politik zo stredomorských krajín, domnieva sa maďarský premiér.

FOTO Schôdzku Salviniho s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Matteo Bazzi/ANSA via AP)

Rokovali o prisťahovalectve

Otázka prisťahovalectva bola v utorok v Miláne ústrednou témou schôdzky predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s talianskym vicepremiérom a ministrom vnútra Matteom Salvinim. Podľa internetového vydania ľavicového denníka Népszava sa v budove milánskej prefektúry stretli dvaja politici, ktorí presadzujú podobnú ideológiu.

Orbán pred schôdzkou označil Salviniho - šéfa nacionalistickej strany Liga - za "skutočného hrdinu", a to pre jeho radikálne postoje k migrácii. Po schôdzke pripomenul, že Salvini sa ako priateľ postavil na stranu Maďarska v čase útokov proti novele maďarskej ústavy v Európskom parlamente. Podľa maďarského denníka je priateľstvo Orbána a Salviniho hlboké, plánujú totiž viaceré ďalšie vzájomné stretnutia, ako to naznačil taliansky vicepremiér.

"Musia zastaviť spoločného nepriateľa, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý chce podľa Salviniho slov vyškoliť európskych partnerov, pričom doma má mizernú podporu," píše Népszava. Zároveň pripomína, že taliansky politik zalichotil Orbánovi vyhlásením, že európsku elitu financuje americký finančník George Soros.

Na spoločnej tlačovej konferencii sa politici zhodli na nutnosti ochrany európskych hraníc, a ako povedal maďarský premiér, "prisťahovalcov treba poslať späť do ich vlasti". Spoločne vyhlásili, že pred budúcoročnými májovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP) chcú mnoho vecí zmeniť tak, aby nová Európska komisia a EP "zaujali jednoznačné stanovisko k ochrane hraníc a zastavenia prisťahovalectva".  

Salvini informoval, že s maďarským premiérom spoločne pracujú na vytvorení budúcej celoeurópskej aliancie, "ktorá vylúči socialistov a ľavičiarov a ktorá vráti do centra pozornosti otázky identity". "Sme blízko k historickej zmene na kontinentálnej úrovni," vyhlásil taliansky minister vnútra.

Viac o téme: DemonštráciaViktor OrbánMilánoMatteo Salvini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu