Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čierny deň prehliadok, ktorý prepísal pravidlá: V Ramsteine pred 30 rokmi zahynuli desiatky ľudí

(Zdroj: Facebook/ZDF Morgenmagazin)

BERLÍN – Tragicky sa pred 30 rokmi, 28. augusta 1988, skončila letecká show na americkej leteckej základni Ramstein v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Nešťastie, ktoré si vyžiadalo 70 ľudských životov, bolo dlhé roky najväčším spomedzi leteckých prehliadok.

Pri predvádzaní leteckej akrobacie pred asi 300-tisíc divákmi sa zrazili dva z troch talianskych lietadiel akrobatickej skupiny Frecce Tricolori. Jedno z nich následne dopadlo priamo do davu prizerajúcich divákov a explodovalo. Na mieste zomrelo 39 ľudí, ďalších 31 z vyše tisícky zranených skonalo neskôr. Mnohí z preživších trpia následkami dodnes.

Podiel na vysokom počte mŕtvych mala aj komplikovaná a nedostatočne zaistená lekárska služba. Navyše vôbec nefungovala súčinnosť medzi americkým zdravotníckym tímom, pôsobiacim na základni, a zdravotníkmi z okolitých nemeckých miest.

Podľa nešťastia bola podľa niektorých informácií pomenovaná nemecká skupina Rammstein, ktorá vznikla v roku 1994.

Po tejto udalosti boli prijaté nové bezpečnostné opatrenia pre letecké prehliadky, kedy skupiny lietajú iba vo vymedzenom priestore mimo sektora divákov. Ani to však nebránilo ďalším tragédiám. Nešťastie v Ramsteine ​​bolo najtragickejší udalosťou tohto druhu až do katastrofy v ukrajinskom Ľvove, kde 27. júla 2002 zahynulo pri vojenskej leteckej prehliadke 78 ľudí.

Viac o téme: NehodaTragédiaHaváriaLetectvoNemeckoRamstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu