Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Medzinárodný trestný súd je pre nás mŕtvy, tvrdí poradca Bieleho domu Bolton

Poradca Bieleho domu John Bolton.
Poradca Bieleho domu John Bolton. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Spojené štáty sa v pondelok zaviazali použiť všetky prostriedky potrebné na ochranu svojich občanov a spojencov pred stíhaním Medzinárodným trestným súdom (ICC).

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton uviedol, že tento súd je "nelegitímny" a "prakticky pre nás už mŕtvy". Vyjadril sa tak na pôde konzervatívnej organizácie Federalist Society vo Washingtone. Uviedol, že ICC ohrozuje "ústavné práva" Američanov a zvrchovanosť Spojených štátov. Bolton tiež pohrozil súdu a jeho personálu sankciami, ak bude pokračovať vo vyšetrovaní údajných vojnových zločinov spáchaných Američanmi v Afganistane.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v reakcii na Twitteri uviedla, že útok Boltona a administratívy prezidenta Donalda Trumpa na ICC je útokom na milióny obetí a tých, čo prežili najzávažnejšie zločiny, ktoré definuje medzinárodné právo. Cieľom ICC, ktorý sídli v Haagu, je postaviť pred spravodlivosť páchateľov vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy. Americký prezident Bill Clinton podpísal Rímsky dohovor, ktorým sa zriadil ICC. Jeho nástupca George W. Bush tento podpis stiahol pre obavy z nespravodlivého stíhania Američanov z politických dôvodov, pripomína agentúra AP.

Viac o téme: Biely domTrestný súdJohn Bolton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu