Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mocní vládcovia Trump a Merkelová absolvovali telefonát: Obavy z napätej siutácie

Donald Trump a Angela Merkelová
Donald Trump a Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký prezident Donald Trump majú obavy o vývoj v Sýrii, obzvlášť ohľadom humanitárnej situácie v regióne Idlib. Informoval o tom v pondelok Merkelovej hovorca po tom, ako sa obaja lídri rozprávali po telefóne.

Steffan Seibert uviedol vo vyhlásení, že Rusko by malo zmierňujúco vplývať na sýrsku vládu a zabrániť ďalšej eskalácii. Podľa neho obaja politici taktiež hovorili o Ukrajine, západnom Balkáne a obchode. Ďalšie podrobnosti podľa agentúry Reuters neuviedol.

Vodca sýrskej odnože teroristickej siete al-Káida abú Muhammad Džawlání sa nedávno zaprisahal, že jeho skupina bude bojovať o provinciu Idlib, poslednú veľkú baštu povstalcov. Jeho vyhlásenie sa objavilo v období, keď armáda sýrskeho prezidenta Bašára Asada posiela do oblastí okolo Idlibu na severozápade krajiny posily.

Spojené štáty, Británia a Francúzsko vyjadrili znepokojenie nad správami, že sýrska armáda mieri pri útokoch v Idlibe na civilistov, školy, nemocnice a ďalšiu civilnú infraštruktúru. Tieto štáty zároveň zdôraznili "obavu z možného ďalšieho - a protiprávneho - použitia chemických zbraní", len aby vláda dostala provinciu pod kontrolu.

Viac o téme: Angela MerkelováDonald TrumpSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu