Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odsúdeniahodné konanie pravicových extrémistov: Hon na cudzincov nie je riešením

Polícia po útoku v meste Chemnitz
Polícia po útoku v meste Chemnitz (Zdroj: SITA/AP)

CHEMNITZ- Nemecká vláda v pondelok dôrazne odsúdila správanie "pravicových extrémistov", ktorí sa v nedeľu zhromaždili v meste Chemnitz a podnikali tam "hon na cudzincov". Ako poznamenala agentúra DPA, "spontánne protesty" boli reakciou na zabitie 35-ročného Nemca po potýčke "s niekoľkými ľuďmi rôznych národností" v noci na nedeľu. Dvaja ďalší Nemci utrpeli zranenia.

"To, čo bolo včera zaznamenané v častiach mesta Chemnitz, a bolo to zaznamenané aj na videu, nemá v našom ústavnom štáte miesto," uviedol hovorca vlády Steffen Seibert - niekoľko hodín predtým, ako sa vo východonemeckom meste Chemnitz v spolkovej krajine Sasko uskutoční ďalší protest ultrapravice.

Na nedeľňajšom proteste sa zúčastnilo približne 800 ľudí. Podľa miestnych médií demonštranti vykrikovali slogany, v ktorých sa vyhrážali migrantom. Na videozázname zverejnenom na sociálnych sieťach vidno demonštrantov, ktorí útočia na ulici na migrantov a iných ľudí s nenemeckým výzorom. Polícia však zatiaľ autentickosť videa nepotvrdila.

V súvislosti so zabitím Nemca, pri ktorom bol údajne použitý nôž, polícia zadržala dvoch mužov vo veku 22 a 23 rokov. Ich národnosť nezverejnila odvolávajúc sa na skutočnosť, že vyšetrovanie je stále na začiatku.

Viac o téme: CudzinciChemnitzPravicoví extrémisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu