Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikli detaily o útočníkovi z Nemecka: Migrant, ktorý má temnú minulosť

Protesty v Chemnitzi Zobraziť galériu (2)
Protesty v Chemnitzi (Zdroj: SITA/AP/Jens Meyer)

CHEMNITZ - Mladý Iračan podozrivý zo zabitia tridsaťpäťročného Nemca v Chemnitzi bol v minulosti trestaný okrem iného za ublíženie na zdraví. Informoval o tom denník Bild, podľa ktorého bol Jusuf A. v podmienke. Násilná smrť Nemca vyvolala v meste niekoľko protestov, na ktorých okraji sa odohrali aj útoky na prisťahovalcov.

Dvadsaťdvaročný iracký Kurd, s ktorým je kvôli činu vo väzbe aj o rok starší Sýrčan Ala S., bol za posledné dva roky dvakrát odsúdený na pokutu za držanie drog. Pokutu musel platiť aj za podvod, poškodenie veci a nebezpečný zásah do cestnej dopravy.

Najvyšší trest si muž od súdu odniesol v júli minulého roka. Za to, že niekoľkým ľuďom pri spore v ubytovni pre utečencov nastriekal do tváre obranný sprej, bol uznaný vinným z ublíženia na zdraví, za čo dostal osemmesačný trest s odkladom na dva roky.

Jusuf sa bránil vyhosteniu

Denník Die Welt zase napísal, že Jusuf podľa svojich spolubývajúcich pracoval šesť dní v týždni pre jedného holiča v Chemnitzi. Nemecké úrady ho ale viedli ako človeka bez povolania. Do Saska prišiel Iračan v októbri 2015 a v marci 2017 Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) odmietol jeho žiadosť o azyl.

Protesty v Chemnitzi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Jens Meyer)

Jusuf sa ale proti tomuto rozhodnutiu úspešne bránil na súde. V novom konaní BAMF ešte nerozhodol, uviedlo saské ministerstvo vnútra. Jeho šéf Roland Woller (CDU) pri večernej debate s občanmi Chemnitzu podľa televíznej a rozhlasovej stanice MDR povedal, že dvaja podozriví z podielu na zabití sú stále na slobode.

Obeťou nedeľného násilného činu sa stal Nemec s kubánskymi koreňmi Daniel H., pre ktorého rodinu asi 20 firiem z Chemnitzi vybralo približne 20 000 eur.

Protesty proti násiliu a xenofóbii

Vo štvrtok večer do ulíc v berlínskej mestskej časti Neukölln vyšlo do ulíc viac ako 5000 ľudí, aby demonštrovalo proti násiliu a xenofóbii. Účasť na protestnej akcii podľa polície mnohonásobne prevýšila očakávania jej ohlasovateľa, ktorý predpokladal, že príde iba asi 100 ľudí.

Demonštrácia, na organizácii ktorej sa podieľala aj mládežnícka organizácia parlamentnej strany Ľavica, bola namierená proti výtržnostiam a zrážkam ostatných dní v Chemnitzi a prebiehala pod mottom „Či Chemnitz alebo Neukölln: Vyjsť do ulíc proti pravicovému násiliu".

Demonštrácie aj v Münsteri

Okolo 2000 ľudí demonštrovalo proti pravicovým extrémistom vo štvrtok večer aj v Münsteri v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Aj tam bolo dôvodom protestnej akcie dianie v Chemnitzi.

Táto demonštrácia prebehla podľa informácií agentúry DPA,  odvolávajúcej sa na policajné zdroje, bez incidentov. Organizátori v tomto prípade rátali podľa médií takisto s výrazne menšou účasťou, avšak k pochodu sa v uličkách centra spontánne pripojilo množstvo občanov.

Viac o téme: útok Chemnitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu