Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čína sa voči USA ohradila: Nie je pravda, že nepomáhame s denuklearizáciou KĽDR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/DigitalGlobe via AP, File, SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v sobotu "vážne znepokojenie" nad vyhláseniami zo strany USA ohľadom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že prezident USA Donald Trump rozhodol o odložení cesty ministra zahraničných vecí Mikea Pompea do Pchjongjangu a čiastočne obvinil Čínu za nedostatočný pokrok pri rozhovoroch o denuklearizácii Severnej Kórey.

Čínsky rezort diplomacie uviedol vo vyhlásení, že americkým predstaviteľom adresoval "ostré námietky" a konštatoval, že aj naďalej bude hrať pozitívnu úlohu v úsilí o denuklearizáciu Kórejského polostrova. Trump na Twitteri obvinil Peking, že v súčasnosti nepomáha v snahách o odstránenie severokórejského programu na výrobu jadrových zbraní tak, ako pomáhal v minulosti.

Dôvodom je podľa neho stupňujúci sa tlak Spojených štátov na Čínu v oblasti obchodu. Južná Kórea označila v sobotu rozhodnutie Washingtonu odložiť cestu Pompea do Severnej Kórey za nešťastné. Vo vyhlásení rezortu diplomacie v Soule sa píše, že snažiť sa o "podstatný pokrok" v denuklearizácii je pre oboch spojencov - Kóreu a USA - tou najdôležitejšou vzájomnou vecou.

Viac o téme: ČínaKĽDRDenuklearizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu