Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump škrtol pomoc Palestínčanom: Prišli o 200 miliónov, okamžitá kritika

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump zrušil finančnú pomoc vo výške 200 miliónov dolárov určenú Palestínčanom a nariadil, aby bola použitá na iné účely. Informovala o tom v noci na sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne zdroje z Bieleho domu.

Táto suma bola pôvodne naplánovaná v roku 2017 a mala ísť na humanitné programy v Predjordánsku a pásme Gazy. Americká administratíva však teraz vyhlásila že sa chce presvedčiť, či jej finančné prostriedky "sú skutočne využívané v národnom záujme Spojených štátov a majú význam pre amerického daňového poplatníka".

Trumpova vláda rozhnevala tento rok palestínskych Arabov, keď presťahovala veľvyslanectvo USA v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Palestínčania sa totiž ešte stále nádejajú, že východný Jeruzalem bude raz hlavným mestom ich budúceho štátu.

Predjordánsko - čiže západný breh rieky Jordán - a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967.

Je to lacné vydieranie

Popredná členka Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) Hanán Ašráwíová obvinila amerického prezidenta Donalda Trumpa, že ako politický nástroj používa lacné vydieranie. Reagovala tak na Trumpovo najnovšie rozhodnutie zrušiť Palestínčanom finančnú pomoc vo výške 200 miliónov dolárov.

"Administratíva Spojených štátov už ukázala podlosť ducha pri svojich nekalých dohodách ohľadne izraelskej okupácie," povedala Ašráwíová v piatok večer vo svojom vyhlásení. "A teraz - potrestaním palestínskych obetí tejto okupácie - ukazuje ešte aj podlosť na poli ekonomickom," dodala palestínska politička, citovaná agentúrou DPA. Palestínčania sa však týmto krokom Spojených štátov nedajú zastrašiť, zaprisahala sa.

Ide o Jeruzalem

Hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása tvrdí, že účelom rozhodnutia Spojených štátov zrušiť vyše dvestomilióndolárovú pomoc Palestínčanom je donútiť ich, aby sa vzdali svojho nároku na Jeruzalem. 

Nabíl abú Rudajná v sobotu pre agentúru AP povedal, že tento krok je súčasťou pokračujúceho politického a finančného tlaku na palestínske vedenie. Hovorca ďalej uviedol, že Američania si musia plne uvedomovať, že bez východného Jeruzalema ako hlavného mesta palestínskeho štátu mier byť nemôže.

Viac o téme: USADonald TrumpIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu