Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protesty na hraniciach Gazy a Izraela: FOTO Zranených je viac ako 180 Palestínčanov

Protesty v Pásme Gazy si vyžiadali najmenej 180 zranených Palestínčanov. Zobraziť galériu (4)
Protesty v Pásme Gazy si vyžiadali najmenej 180 zranených Palestínčanov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM - Najmenej 180 Palestínčanov utrpelo zranenia pri potýčkach s izraelskými bezpečnostnými silami, ku ktorým došlo v piatok na hraniciach Izraela a pásma Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa palestínskej zdravotnej záchrannej služby je medzi poškodenými, z ktorých tretina utrpela strelné zranenia, aj zdravotná sestra a malý chlapec. Pri pohraničnom plote oddeľujúcom Izrael od pásma Gazy sa v piatok v rámci každotýždenných protestov zhromaždili tisíce Palestínčanov požadujúcich vrátenie území, o ktoré prišli v roku 1948 v dôsledku vzniku Izraela.

Protesty v Pásme Gazy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

K násilnostiam došlo aj v Predjordánsku neďaleko mesta Ramalláh, kde stovky Palestínčanov protestovali proti výstavbe židovských osád, pričom na príslušníkov izraelských bezpečnostných síl útočili kameňmi. Tí proti nim použili slzotvorný plyn a gumové projektily. Desiatky Palestínčanov pritom utrpeli zranenia.

Protesty v Pásme Gazy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Izrael ani jeden zo zásahov svojich bezpečnostných síl proti Palestínčanom v Gaze a Predjordánsku nekomentoval. Od 30. marca, keď sa pohraničné protesty začali, zastrelili izraelskí vojaci na hranici s pásmom Gazy už vyše 170 prevažne neozbrojených Palestínčanov. V dôsledku palestínskej paľby prišli o život dvaja izraelskí vojaci.

Protesty v Pásme Gazy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Protesty sa konajú pod vedením palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy. Motívom je okrem iného snaha upriamiť pozornosť na izraelsko-egyptskú blokádu uvalenú na toto územie po tom, ako tam v roku 2007 začal vládnuť Hamas.

Viac o téme: ProtestyZraneníIzraelPalestínaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu