Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OSN kritizuje situáciu v Jemene: Nálety koalície zabili desiatky nevinných ľudí

Mark Lowcock Zobraziť galériu (2)
Mark Lowcock (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File)

NEW YORK - Riaditeľ Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Mark Lowcock odsúdil v piatok nálety, ktoré za posledné dva týždne podnikla v Jemene vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie a ktorých výsledkom bolo usmrtenie desiatok civilistov. Informovala o tom agentúra AP.

Vo zverejnenom vyhlásení tento predstaviteľ zopakoval výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Gutteresa na "nestranné, nezávislé a promptné prešetrenie týchto najnovších incidentov".

Upozornil pritom na nálet zo štvrtka, pri ktorom zahynulo najmenej 22 detí a štyri ženy unikajúce pred bojmi v okrese Durajhimí v jemenskej provincii Hudajda. Ďalší štvrtkový nálet v tejto oblasti neprežili štyri deti, dodal Lowcock.

Desiatky civilných obetí na životoch hlásili z Jemenu aj po náletoch uvedenej koalície z 9. augusta, pri ktorých bol zasiahnutý autobus na rušnom trhovisku v provincii Saada na severe krajiny. Zahynulo vtedy najmenej 51 ľudí vrátane 40 detí, čo vyvolalo pobúrenie vo svete. Koalícia avizovala, že tento incident prešetrí.

Pohreb obetí náletov koalície.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: sita/AP Photo/Hani Mohammed)

Konflikt v Jemene sa začal v roku 2014 obsadením hlavného mesta Saná šiitskými povstalcami, ktorí zvrhli medzinárodne uznávanú vládu. Vojenská koalícia na čele so Saudskou Arábiou ako spojenec jemenskej vlády bojuje proti povstalcom od roku 2015. Následky vojny znášajú najmä civilisti. V dôsledku bojov zahynulo už vyše 10.000 ľudí, zatiaľ čo sa krajina dostala na pokraj hladomoru a tamojší systém zdravotníctva skolaboval.

Povstalci známi ako húsíovia pripísali zodpovednosť za štvrtkový útok v Hudajde, podobne ako Lowcock, koalícii na čele s Rijádom. Štátne médiá v Spojených arabských emirátoch, ktoré sú takisto dôležitým členom koalície, však toto tvrdenie spochybnili a uviedli, že práve povstalci podnikli tento útok s detskými obeťami. Ani jednu z verzií podľa AP nebolo možné nezávisle overiť.

Viac o téme: NáletyOSNJemenSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu