Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Napäté vzťahy medzi Pakistanom a USA: Spojené štáty zastavili výcvik ich nových vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Spojené štáty pozastavili svoj armádny výcvikový program pre pakistanských vojakov. Informovala o tom v piatok agentúra AP. Oznámenie ministerstva zo štvrtka podľa nej poukazuje na to, že medzi oboma krajinami - spojencami vo vojne proti terorizmu - naďalej panuje napätie.

Výcvik pakistanských vojakov v Spojených štátoch je najnovším z programov, ktorých sa dotklo zastavenie americkej bezpečnostnej pomoci Pakistanu, oznámené v úvode tohto roka. Spojené štáty často obviňujú Pakistan, že poskytuje útočisko militantným skupinám i povstalcom, ktorí vykonávajú útoky v susednom Afganistane. Islamabad to popiera a tvrdí, že kritika zo strany USA je nespravodlivá.

Pakistan tiež opakovane Spojeným štátom pripomína, že v boji proti militantom na svojom území prišiel už o tisíce vojakov - a tieto jeho straty boli vyššie než celkové straty USA a krajín NATO v Afganistane. Víťaz nedávnych pakistanských parlamentných volieb Imrán Chán vyzval minulý týždeň na zlepšenie vzťahov so Spojenými štátmi. Podľa jeho slov by mali byť budované na základe dôvery a vzájomného rešpektu, pričom diplomatické styky medzi oboma krajinami je nutné "transformovať".

Viac o téme: VýcvikWashingtonPakistanIslamabadSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu