Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poplach v Česku: FOTO Deti sa kúpali v rybníku, do kože im zaliezli larvy, bolestivá reakcia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Krajská hygienická stanica Karloveského kraja )

KARLOVE VARY - Počas horúcich letných dní vyhľadávajú ľudia nielen bazény, ale i prírodné vodné plochy. Nie vždy je to ale bezpečné. Dôkazom je prípad z Česka, na ktorý upozornila Krajská hygienická stanica Karlovarského kraja. Približne desať detí si z kúpania v Kolovskom rybníku odnieslo nepríjemnú spomienku.

Krajská hygienická stanica Karlovarského kraja v stredu 8. augusta informovala, že cca desiatim deťom bola diagnostikovaná cerkáriová dermatitída. Deti sa pravdepodobne infikovali počas kúpania v Kolovskom rybníku v okrese Karlove Vary. Cerkárie sú larvy vtáčich motolíc, ktoré počas kúpania zaliezajú ľuďom do kože.

Ak cerkárie narazia na kúpajúceho sa človeka, prenikajú do jeho kože.
Zobraziť galériu (3)
Ak cerkárie narazia na kúpajúceho sa človeka, prenikajú do jeho kože.  (Zdroj: Krajská hygienická stanica Karloveského kraja)

V oficiálnej správe sa píše, že Krajská hygienická stanica Karloveského kraja od roku 2006 nevykonáva z rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva ČR ďalšie sledovanie kvality vody na kúpanie v Kolovskom rybníku.

Cerkáriová dermatitída je parazitárne ochorenie, ktoré sa u človeka prejavuje tvorbou škvŕn, pľuzgierov a začervenaním kože. Je sprevádzaná intenzívnym svrbením.

Cerkáriová dermatitída bola diagnostikovaná u 10 cca 10 detí.
Zobraziť galériu (3)
Cerkáriová dermatitída bola diagnostikovaná u 10 cca 10 detí.  (Zdroj: Krajská hygienická stanica Karloveského kraja)

Toto ochorenie spôsobujú drobné parazitické živočíchy predovšetkým rodu Trichobilharzia, ktorých životný cyklus je viazaný jednak na vodné ulitníky a ďalej na vodné vtáky, napríklad divoké kačice. Ak narazia cerkárie na kúpajúceho sa človeka, prenikajú do jeho kože. Pri opakovanom stretnutí je pokus o prienik kožou človeka sprevádzaný silnou imunitnou reakciou, čo je vlastne cerkáriová dermatitída. Cerkárie čoskoro po napadnutí kože spontánne umierajú.

Hygienici tvrdia, že svrbiaca kožná vyrážka nepredstavuje pre človeka ohrozenie na živote. Pupienky zhruba po štyroch dňoch zmiznú.

Viac o téme: DetiKúpanieParazity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu