Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Masaker v Jemene má dohru: OSN vyzýva na dôveryhodné prešetrenie náletu

Útok, ktorý zasiahol školský autobus na trhovisku v provincii Saada Zobraziť galériu (3)
Útok, ktorý zasiahol školský autobus na trhovisku v provincii Saada (Zdroj: SITA/AP Photo/Kareem al-Mrrany)

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) vyzvala na "dôveryhodné a transparentné" prešetrenie okolností štvrtkového leteckého útoku na severe Jemenu, pri ktorom zahynulo mnoho civilistov vrátane detí. Tlačová agentúra AP to uviedla v piatok s odvolaním sa na vyhlásenie samotnej Rady.

Výzve predchádzalo neverejné zasadnutie, na ktorom nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ OSN informoval členov tohto orgánu, pričom vyjadril "vážne znepokojenie" nad najnovšími útokmi v jemenskej provincii Saada a inde. Bezpečnostná rada nespomenula, kto by mal niesť zodpovednosť za spomínaný nálet, už predtým však avizovala jeho prešetrenie vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorej zodpovednosť pripisujú jemenskí šiitskí povstalci.

Útok, ktorý zasiahol školský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kareem al-Mrrany)

Britská veľvyslankyňa pri OSN Karen Pierceová ako zástupkyňa krajiny predsedajúcej v súčasnosti BR povedala pred novinármi, že pokiaľ sa uskutoční "prijateľné, dôveryhodné vyšetrovanie", Rada bude mať záujem schváliť zodpovedajúce kroky.

Deti, ktoré prežili útok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kareem al-Mrrany)

Najmenej 51 osôb vrátane mnohých detí prišlo o život pri útoku, ktorý zasiahol školský autobus na trhovisku v provincii Saada na severe krajiny, uvádza Medzinárodný výbor Červeného kríža. Zo zodpovednosti za incident vinia jemenskí povstalci podporovaní Iránom vojenskú koalíciu pod velením Saudskej Arábie. Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok vyzval na nezávislé prešetrenie tohto prípadu.

Viac o téme: ObeteNáletOSNJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu