Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kosovo vymenovalo za sudcu ústavného súdu trestne stíhanú osobu zo Srbska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRIŠTINA - Kosovský prezident Hashim Thaci vymenoval za sudcu ústavného súdu osobu, ktorá utiekla zo Srbska do Kosova s cieľom vyhnúť sa väzobnému stíhaniu za korupciu. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie prezidentskej kancelárie.

Etnický Srb Radomir Laban bol nominovaný zákonodarcami z tej istej etnickej skupiny ešte v máji, avšak opozícia vyzvala Thaciho, aby ho nevymenoval, kým sa neuskutočnia všetky bezpečnostné previerky. "Je stále hľadaný belehradskými úradmi. Je naňho vydaný zatykač Interpolu a keď by chcel opustiť krajinu, na všetkých letiskách budú mať jeho meno," uviedol pre Reuters nemenovaný policajný zdroj.

Laban bude jedným z deviatich sudcov ústavného súdu; kosovské zákony vyčleňujú jednu z týchto pozícií príslušníkom etnických menšín. Etnickí Srbi tvoria približne päť percent obyvateľstva Kosova. Labana v domovskej krajine odsúdili v roku 2011 na šesť rokov za korupciu, ktorej sa dopustil ako zamestnanec colného úradu. Polovicu trestu si odpykal v rokoch 2006-2009 v rámci vyšetrovacej väzby. Po vynesení rozsudku bol dočasne prepustený na slobodu a pred spravodlivosťou utiekol do susedného Kosova.

Srbský súd v meste Kraljevo vlani vydal zatykač požadujúci vydanie Labana späť do Srbska. Pozadie kandidátov na sudcov preverujú v Kosove príslušné orgány, avšak v prípade Labana to bude náročné, keďže Belehrad odmieta spolupracovať s úradmi v Prištine. Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008.

Viac o téme: Korupciaústavný súdSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu